Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2011. 03:28

UCLA 

Prvi rastezljivi OLED

Kalifornijsko sveučilište načinilo je veliki korak u razvoju displaya koji se mogu rastezati ili skupljati.

Prvi rastezljivi OLED

Rastezljiva elektronika predstavlja jednu od budućih faza u razvoju video zaslona koji se mogu zarolati i spremiti u džep, ili mobitela koji se mogu po želji razvući, kako biste ih prema potrebi, iz veličine pametnog telefona mogli recimo pretvoriti u tablet.

Znanstvenici UCLA-e su u tom smjeru načinili veliki korak, proizvevši prvu rastezljivu organsku svjetlosno-emitirajuću diodu (OLED).

Glavni izazov rastezljive elektronike predstavlja proizvodnju elektrode koja zadržava provodljivost nakon deformiranja. Kako bi im to pošlo za rukom, znanstvenici su se okrenuli ugljikovim nanocijevima, jer su one rastezljive, provodljive i prozirne u tankim slojevima, što omogućava prolazak svjetla kroz njih.

No, da bi ugljikove nanocijevi mogle zadržati svoj oblik, moraju se postaviti na neku površinu, a njihovo postavljanje na rastezljivu plastičnu pozadinu nije funkcioniralo dobro, jer su se odmicale ili preklapale jedna preko druge, umjesto da se rastežu zajedno s pozadinom.

 display se može razvući do 45% tijekom emitiranja svjetla u boji 

Znanstvenici UCLA-e su aplicirali ugljikove nanocijevi na staklenu pozadinu i potom im dodali tekući polimer koji je nakon sušenja postao čvrst, ali se može rastezati kad se izloži ultraljubičastom svjetlu.

Polimer prodire kroz mrežu nanocijevi, a potom se osuši u fleksibilnu plastiku koja je u cijelosti okružuje. Nakon skidanja sa stakla, ovime se dobije glatka rastezljiva i prozirna elektroda.

"Infuzija polimera na ugljikove nanocijevi osigurava originalnu mrežu i njezinu provodljivost", navodi Qibing Pei, profesor znanosti materijala i inženjeringa, vodeći znanstvenik ovog projekta.

Za proizvodnju rastezljivog displaya, znanstvenici su postavili dva sloja nanocijevi u "sendvič" oko plastike koja emitira svjetlo kad struja prolazi kroz njih.

Konačni rezultat njihovog procesa je display koji se može razvući do 45% tijekom emitiranja svjetla u boji.

VIDEO - Prezentacija rastezljivog OLED-a u 4 sekundeVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->