Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.11.2023. 15:12

Tehnološko sveučilište Kaunas 

Opušci cigareta za jeftiniji biodizel

Litvanski znanstvenici otkrili su način smanjenja troškova proizvodnje biodizela dodavanjem recikliranog otpada od cigareta.

Opušci cigareta za jeftiniji biodizel

Strože ekološke norme i zagađenje fosilnim gorivima zahtijevaju čišća goriva kao što je biodizel. Ovaj dizel na bazi biljnog ulja ili životinjske masti je biorazgradiv, do 4 puta brže od naftnog dizela i uz to je netoksičan.

Međutim, visoka cijena proizvodnje biodizela ostaje glavna prepreka njegovoj široj primjeni, a ovisno o izvoru biomase, njegova uporaba može uzrokovati onečišćenje. Dodavanje spoja triacetina može riješiti ovaj problem, no triacetin se obično proizvodi kemijski, trošeći puno kemikalija, što rezultira otpadom i otrovnim ostacima.

"Triacetin se koristi kao plastifikator u filtrima cigareta, tako da su, naravno, opušci njime bogati", kaže Samy Yousef, glavni istraživač na Tehnološkom sveučilištu Kaunas u Litvi.

Zajedno sa svojim kolegama iz Litvanskog energetskog instituta (LEI), proveo je niz eksperimenata u kojima su koristili pirolizu za termičku razgradnju cigaretnog otpada. Pokusi su provedeni u reaktoru na različitim temperaturama reakcije (650, 700 i 750°C), a najveća količina triacetina (43 posto) sintetizirana je na 750°C.

Pušači diljem svijeta kupe otprilike 6,5 trilijuna cigareta svake godine. Prosječna težina opuška je 0,2 g, a godišnje ih se proizvede više od 1,1 milijun tona. Cigaretni otpad sadrži velike količine otrovnih kemikalija, kancerogenih tvari, mikroplastičnih vlakana i radioaktivnih elemenata.

Iako je bilo pokušaja recikliranja cigaretnog otpada za dobivanje sirovina, većina studija bila je usredotočena na istraživanje toplinske razgradnje pojedinačnih komponenti. Litavski znanstvenici su u svojim eksperimentima opuške tretirali kao smjesu, a prema njihovim riječima, riječ je o originalnom pristupu.

1-s2.0-S016523702300311X-ga1_lrg-1024x422

Nakon niza eksperimenata pirolize na različitim temperaturama, istraživači su uspjeli izdvojiti ulje (38-39,5 wt%), ugljen (25,7-27,7 wt%) i plin (33-36,4 wt%) iz cigaretnog otpada. Ugljeni proizvod porozne strukture bio je vrlo bogat kalcijem (do 32 wt%).

"Svi proizvodi imaju stvarnu primjenu. Ugljen, koji je u našem slučaju porozan i vrlo bogat kalcijem, može se koristiti za gnojiva, ili pročišćavanje otpadnih voda kao upijač i za skladištenje energije. Plin se može koristiti u energetske svrhe. Posljednje, ali ne i najmanje važno je ulje, bogato triacetinom, koje se može koristiti kao dodatak biodizelu za smanjenje troškova", kaže Yousef koji vjeruje da tehnologija ima velike mogućnosti nadogradnje.

Studiju objavljena u časopisu Journal of Analytical and Applied Pyrolysis možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->