Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.07.2011. 12:45

Robotika 

Octobot - robot hobotnica

Znanstvenici stvaraju robote hobotnice koji bi jednog dana mogli izvršavati različite istraživačke i spasilačke akcije pod vodom.

Octobot - robot hobotnica

Znanstvenici nekoliko europskih istraživačkih centara već dulje vremena rade na interdisciplinarnom znanstvenom projektu koji financira Europska komisija u cilju stvaranja potpuno funkcionalnog robota hobotnice.

Ovaj neobični projekt bazira se na osnovnim karakteristikama oktopoda, poput podvodne pokretljivosti i mogućnosti hvatanja objekata osjetljivim pipcima. Robot s tim svojstvima mogao igrati veliku ulogu u budućim istraživanjima, spasilačkim misijama i podvodnim radovima, gdje čovjek nije u stanju ići. Mi bismo dodali kako bi robotizirana hobotnica bila i idealni podvodni vojnik, no EK razumljivo kategorički tvrdi da na to ni ne pomišljaju.

Talijanski znanstvenici sveučilišta Scuola Superiore Sant'Anna iz Pise, u sklopu tog projekta razvili su robotski krak (pipac) hobotnice i ovih su ga dana prezentirali široj javnosti, a rad objavili u znanstvenom časopisu Bioinspiration & Biomimetics.

"Ono što želimo kopirati iz prirode, nije samo dobiti mekoću i pokretljivost krakova hobotnice, već im želimo dati mogućnost kontroliranja snage pritiska", kaže Cecilia Laschi, profesorica biorobotike sveučilišta Sant'Anna. 

Izrada funkcionalnog "mekanog" robota predstavlja veliki izazov, jer se u robotici obično koriste čvrsti materijali, stoga znanstvenici ne mogu koristiti previše tuđe projekte, već su prisiljeni stvarati tehnologiju koja još ne postoji.

 muskulatura i živčani sustav hobotnice vrlo su slični ljudskim, stoga je veliki izazov raditi na robotskoj kompleksnosti ovog tipa 

"Drugi roboti inspirirani prirodnim uzorima posjeduju solidnu pokretljivost, no oni nisu u stanju manipulirati objektima poput hobotnice", navodi profesorica Laschi.

Pored toga, muskulatura hobotnice se u prirodi još jedino može naći u jezicima i surlama slonova, pa su znanstvenici dugo proučavali njihove pokrete, otkrivši načine na koji se mišići stišću i opuštaju, produžuju ili skraćuju.

Njihov robotski prototip kraka hobotnice je veličine od 43,2 cm i modeliran je prema hobotnicama koje obitavaju u Mediteranu. Vodonepropusni krak je proizveden od silikona i poduprt centralnim čeličnim kabelom iz kojeg se granaju kablovi od najlona. Manipuliranjem kablovima krak može hvatati objekte poput prave hobotnice.

Mada je u osnovi ideja znanstvenika korištenje ovog robota za istraživanje i spašavanje, Laschi kaže kako su za njihovu tehnologiju zainteresirani i britanski kirurzi koji bi ovaj sustav željeli koristiti za endoskopske operacije, u kojima bi dobili puno veću razinu osjetljivosti nego što je to slučaj s današnjim tehnikama.

"Ovo je doista konačna granica robotike", kaže Barry Trimmer, direktor Tufts Biomimetic Devices laboratorija iz Medforda (SAD). "Ono što ovi znanstvenici čine predstavljaju prve korake u kreiranju novih vrsta robotskih strojeva."

Mnogi drugi znanstvenici odaju priznanje ovom projektu, navodeći kako su muskulatura i živčani sustav hobotnice vrlo slični ljudskim, stoga je veliki izazov raditi na robotskoj kompleksnosti ovog tipa koja bi jednog dana mogla dovesti do replikanta hobotnice Paula, koja je predviđala rezultate na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Nekima se projekt čini i malo zastrašujući, jer hobotnice često povezujemo s Julesom Verneom, u čijim su djelima obično bile protagonisti čija je glavna zadaća bila napadati brodove i loviti ronioce za hranu.

Kao što smo naveli, robotska hobotnica bi jednog dana vrlo vjerojatno mogla zaživjeti u obliku vojnog oruđa, jer si možete zamisliti kako bi opasan bio robotizirani podvodni komandos takvih karakteristika, s pipcima koji nose više vrsta oružja, te mogućnostima tihe eliminacije davljenjem pomoću zastrašujućih krakova. Sjetite se filmova i video igara u kojima se pojavljuju takva bića, pa će vam biti jasno kakve su mogućnosti primjene ove tehnologije u nimalo humanističke svrhe.

Znanstvenici navode kako bi konstrukcija čitavog robota hobotnice trebala biti dovršena do siječnja 2013. Još sedam krakova i gotovo!

Izvor: Discovery News

VIDEO - Octobot

Robotski krak već u sadašnjoj fazi uspješno lovi razne predmete, a u ovom videu možete vidjeti kako se ponaša pri hvatanju ljudske ruke. Pomalo zastrašujuće, zar ne? Pogotovo ako zamislite malo veću robotsku hobotnicu koja vas lovi za nogu dok plivate u moru.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->