Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.09.2023. 12:11

USDV 

Novi plan za rušenje međunarodne svemirske postaje

NASA traži prijedloge američke industrije koja će izraditi svemirsku letjelicu koja će deorbitirati ISS.

Novi plan za rušenje međunarodne svemirske postaje

NASA je raspisala natječaj za američke tvrtke koje će izraditi US Deorbit Vehicle (USDV), svemirsku letjelicu namijenjenu sigurnom deorbitiranju Međunarodne svemirske postaje kao dio njezinog planiranog povlačenja iz orbite Zemlje i kontroliranom rušenju u more.

Od 1998. godine, pet svemirskih agencija (Kanadska svemirska agencija, Europska svemirska agencija, Japanska agencija za istraživanje svemira, Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir i ruska Državna svemirska korporacija Roscosmos), upravljalo je Međunarodnom svemirskom postajom, a svaka je bila odgovorna za upravljanje i kontrolu hardvera i komponenti koje održava, piše NASA u svojem blogu.

Postaja je dizajnirana da bude međuovisna i oslanja se na doprinose cijelog partnerstva kako bi funkcionirala. Sjedinjene Američke Države, Japan, Kanada i zemlje sudionice Europske svemirske agencije obvezale su se upravljati postajom do 2030. godine, a Rusija najmanje do 2028.

Po završetku programa Međunarodne svemirske postaje, stanica će biti deorbitirana na kontrolirani način kako bi se izbjegao pad u naseljena područja. Siguran izlazak iz orbite Međunarodne svemirske postaje zajednička je odgovornost svih pet svemirskih agencija. U budućnosti, Sjedinjene Države planiraju svoje operacije u niskoj Zemljinoj orbiti prenijeti na platforme u komercijalnom vlasništvu i upravljanju kako bi se osigurao stalni pristup i prisutnost u svemiru za istraživanje, tehnološki razvoj i međunarodnu suradnju.

NASA i njezini partneri proučavali razvili su preliminarnu strategiju i akcijski plan koji je procijenio korištenje više svemirskih letjelica za podršku operacijama deorbite, a sada su zaključili da bi novo rješenje svemirske letjelice za "šlepanje" pružilo bolje mogućnosti za odgovorno deorbitiranje.

USDV je usredotočen na završnu aktivnost deorbitiranja. Bit će to novi dizajn svemirske letjelice ili modifikacija postojeće svemirske letjelice koja mora funkcionirati na svom prvom letu i imati dovoljnu redundantnost i sposobnost oporavka od anomalija za sigurno deorbitiranje ISS-a. USDV će trebati više godina za razvoj, testiranje i certificiranje prije nego što ga lansiraju u svemir, spoje na ISS i zadaju mu da odvede postaju u sigurnu vatrenu smrt.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS USDV
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->