Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.01.2023. 15:46

University of Tokyo 

Nove korisne mikroalge otkrivene u kućnom akvariju

Novi tip mikroalgi pronađen u kućnom akvariju mogao bi se pokazati posebno korisnim.

Nove korisne mikroalge otkrivene u kućnom akvariju

Mikroalge se široko koriste u proizvodima poput biogoriva, dodataka prehrani i kozmetike. Poznatu kao Medakamo hakoo (M hakoo), slatkovodnu algu prvi je otkrio prije nekoliko godina prof. Tsuneyoshi Kuroiwa sa Sveučilišta u Tokiju.

On je odlučio analizirati vodu svog kućnog akvarija sa zlatnim ribicama pod mikroskopom, nakon što je sva pozelenjela nedugo nakon što je u akvarij dodao ribu Medaka, poznatu kao japansku rižinu ribu. Nakon što je alga uzgojena i njezin DNK sekvencioniran, ustanovljeno je da se radi o prethodno nepoznatoj vrsti.

U novijoj studiji, otkriveno je da M. hakoo ima samo jedan mitohondrij (organel koji proizvodi energiju) i samo jedan kloroplast (organel koji obavlja fotosintezu). Ovo je mnogo jednostavnije od stanične strukture većine drugih vrsta zelenih algi, a jedinstvene karakteristike M. hakoo ne staju tu.

"Iz našeg istraživanja također smo nagađali da ima neviđenu strukturu DNK i novi sustav regulacije gena", rekao je vodeći znanstvenik, prof. Sachihiro Matsunaga. "Njezin stanični ciklus također je snažno sinkroniziran s ciklusom dana i noći, što je ključno za učinkovitu, stabilnu bioprodukciju. Zbog ovih inherentnih kvaliteta i iznimno male veličine, M. hakoo se može učinkovito uzgajati pri visokoj gustoći stanica, što omogućuje masovnu proizvodnju tvari poput visoko funkcionalne hrane, kozmetike i biogoriva po niskoj cijeni."

Matsunaga i njegovi kolege sada istražuju metode uzgoja Medakamo hakooa na komercijalnoj razini.

Znanstveni rad objavljen u časopisu Communications Biology možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->