Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.11.2013. 14:04

NJIT 

Nova savitljiva i praktična baterija

Nova baterija pogodna je za korištenje u uređajima različitih veličina i namjena.

Nova savitljiva i praktična baterija

Profesor kemije i prirodnih znanosti Somenath Mitra i doktorant kemije Zhiqian Wang s NJIT-a (New Jersey Institute of Technology), proizveli su novi tip savitljive baterije izrađene od ugljikovih nanocijevi i mikročestica koje predstavljaju aktivne komponente, slične onima koje nalazimo u konvencionalnim baterijama.

Znanstvenici kažu kako su ovo potpuno funkcionalne baterije koje sadrže elektroaktivne sastojke, dok su istovremeno savitljive do te mjere da ih možete presavijati ili rolati prema želji.

Pored toga Mitra navodi kako se njihova baterija može skalirati prema željama i potrebama, što znači da se može koristiti za sve vrste uređaja u kojima postoji potreba za savitljivim baterijama.

Znanstvenici o tehnologiji svojih baterija ne otkrivaju previše detalja, sve dok se njihov rad uskoro ne objavi u publikaciji Advanced Materials, te imaju namjeru patentirati svoj izum, pa je vrlo vjerojatno da bi mogli osnovati svoj spinoff start-up koji će ove baterije komercijalizirati.

Kao dodatnu zanimljivost znanstvenici navode mogućnost proizvodnje ovih savitljivih baterija u kućnoj radinosti. Naime, ljudi bi mogli jednog dana kupiti baterijski kit koji bi se sastojao od "elektrodne paste" i uređaja za laminiranje (kaširanje). Stoga biste mogli sami aplicirati pastu na dva plastična listića pomoću aparata za laminiranje, između njih postaviti plastični separator i potom sve to slijepiti laminatorom. Takva baterija bi funkcionirala na isti način kao AA ili AAA baterije, kažu Mitra i Wang. 

Izvor: NJITVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->