Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.01.2022. 15:00

Hefei University of Technology 

Napon mijenja fokus novim tekućim lećama

Istraživači su razvili novu tekuću leću koja koristi promjene napona za podešavanje svoje žarišne duljine.

Napon mijenja fokus novim tekućim lećama

Istraživači Sveučilišta tehnologije Hefei u Kini razvili su novu vrstu adaptivne tekuće leće koja mijenja žarišnu udaljenost kada se na nju primijeni napon. Napravljena korištenjem nove tekućine koja reagira na električnu energiju, leća je mala, lagana i lako se može proizvesti za korištenje u pametnim telefonima i fotoaparatima.

Mada su postojeće leće čvrste i dobro rade, imaju ograničen raspon žarišnih duljina. Zato se u moderne pametne telefone u posljednje vrijeme pakiraju dva, tri, četiri ili više objektiva, specijaliziranih za makro, širokokutne ili telefoto snimke.

No tekuće leće su fleksibilnije, što im omogućuje lako prebacivanje između svih ovih žarišnih duljina.

princip rada novih leća

Nova tekuća leća, koju su razvili kineski istraživači, dizajnirana je da bude jednostavnija od postojeće tehnologije. Ključni sastojak je tekućina poznata kao dibutil adipat (DBA), koja ima elektronegativnu molekularnu strukturu. To znači da će se njezin oblik promijeniti kada se na nju dovede istosmjerna struja.

Voltage-dependent-shape-change-of-the-liquid-droplet-A-dynamic-video-showing-the-shape

U testovima je tekuća leća uspjela promijeniti žarišnu duljinu sa 7,5 mm na 13,1 mm, jer je napon povećan s nule na 100 V. Razlučivost joj je bila gotovo 29 linija po milimetru, a mogla je propustiti oko 95 posto vidljive svjetlosti. Tekuća leća također se dobro pokazala u rasponu temperatura između 20 i 100 °C. Sva ova svojstva dovesti će do jednostavne integracije novih objektiva u pametne telefone, kamere, endoskope i druge optičke uređaje.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->