Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2023. 09:32

NASA 

NASA i DARPA testiraju nuklearni pogon za Mars

Nuklearni termalni raketni motor razvija se za misije s ljudskom posadom u dubokom svemiru.

NASA i DARPA testiraju nuklearni pogon za Mars

NASA i američka vojna znanstvena agencija DARPA bit će partneri u programu Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations ili DRACO.

“NASA će raditi s našim dugoročnim partnerom, DARPA-om, na razvoju i demonstraciji napredne tehnologije nuklearne toplinske propulzije. Uz pomoć ove nove tehnologije, astronauti bi mogli putovati u i iz dubokog svemira brže nego ikada, što je velika sposobnost da se pripremimo za misije s posadom na Mars," rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

Korištenje nuklearne termalne rakete omogućuje kraće vrijeme tranzita, smanjujući rizik za astronaute. Smanjenje vremena tranzita ključna je komponenta za ljudske misije na Mars, jer duža putovanja zahtijevaju više zaliha i robusnije sustave.

Ostale prednosti putovanja u svemir uključuju povećani kapacitet nosivosti i veću snagu za instrumente i komunikaciju. U nuklearnom termalnom raketnom motoru, fisijski reaktor koristi se za stvaranje ekstremno visokih temperatura. Motor prenosi toplinu koju proizvodi reaktor na tekući pogonski plin, koji se ekspandira i ispušta kroz mlaznicu za pogon svemirske letjelice. Nuklearne termalne rakete mogu biti tri ili više puta učinkovitije od konvencionalnih kemijskih pogona.

Prema sporazumu, NASA-ina Uprava za svemirsku tehnologiju (STMD) vodit će tehnički razvoj nuklearnog termalnog motora koji će biti integriran s DARPA-inom eksperimentalnom svemirskom letjelicom. DARPA djeluje kao ugovorno tijelo za razvoj cijelog stupnja i motora koji uključuje i reaktor. DARPA će voditi cjelokupni program uključujući integraciju i nabavu raketnih sustava, odobrenja, raspored i sigurnost, te osigurati sveukupnu montažu i integraciju motora sa svemirskom letjelicom.

Tijekom razvoja, NASA i DARPA će surađivati ​​na sastavljanju motora prije demonstracije u svemiru 2027. godine.

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA DARPA DRACO
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->