Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.06.2021. 15:23

SpaceX 

Musk ustupa rabljene rakete američkoj vojsci

Prvi rabljeni Falcon 9 raketni booster koristit će se ovaj tjedan za lansiranje vojnog GPS III satelita.

Musk ustupa rabljene rakete američkoj vojsci

Pentagon je potpisao sporazum sa SpaceX-om, koji će omogućiti vojsci SAD-a korištenje rabljenih raketnih boostera za vojne potrebe, a prva takva misija je planirana za ovaj tjedan, kada bi Falcon 9 trebao u svemir lansirati vojni GPS III satelit.

Novoosnovana jedinica američke vojske Space Force, koja bi uskoro trebala prerasti u novi rod vojske, pristala je da za lansiranje GPS III satelita koristi polovnu raketu, nakon što su njezini stručnjaci blisko surađivali sa SpaceX-om kako bi provjerili procese obnove njegovih raketnih boostera, nakon čega su se uvjerili da su rabljene rakete pouzdane za njihove misije.

SpaceX je već sklopio ugovor s Pentagonom u visini od 470 milijuna dolara za lansiranje pet od 6 GPS III satelita, no u tom ugovoru nije pisalo da će se koristiti rabljene rakete. Nakon što je vojska modificirala ugovor unošenjem stavke o "polovnjačama", to će joj uštedjeti oko 64 milijuna dolara.

Space Force kaže da predstojeće lansiranje satelita neće biti jedino za koje će se koristiti već korišteni boosteri, no za sada ne otkrivaju postoji li mogućnost da se rabljene Falcon 9 rakete u budućnosti koriste i za nekakva nedaj bože buduća borbena djelovanja na Zemlji i u svemiru.

Čuvajte se Stormtroopera!  Vezani sadržaji
Ključne riječi SpaceX Falcon 9 Space Force GPS III
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->