Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.06.2022. 16:40

Xidian University 

Kinezi testiraju toranj za prijenos energije iz svemira

Kina testira prvi potpuno funkcionalni svemirski solarni toranj za novu generaciju prijenosa solarne energije.

Kinezi testiraju toranj za prijenos energije iz svemira

Sveučilište Xidian u Kini izgradilo je toranj visine od 75 metara koji će služiti za izvođenje i testiranje svih faza proizvodnje i prijenosa solarne energije iz svemira na Zemlju.

Svemir je po mnogo čemu savršeno mjesto za prikupljanje solarne energiju. U njemu nema oblaka koji zaklanjaju sunce, nema sezonske varijabilnosti, nema atmosferskog filtriranja, a solarni paneli mogu raditi s maksimalnom učinkovitošću 24 sata, budući da planet ne blokira Sunce.

Stavite solarnu ploču u svemir i ona će prema nekim procjenama generirati 6 do 8 puta više energije nego što može ovdje na Zemlji.

F7929DDBD2D8592EE080E8DAD2C_3FE34C05_F944

No kada u svemiru energiju generirate, nekako je morate vratiti na Zemlju, a tu sada počinju problemi. Geosinkrona orbita, u kojoj se satelit sa solarnim pločama nalazi točno iznad jedne te iste točke na Zemlji, nalazi se na visini od nekih 36.000 km od površine. To je gotovo tri puta više od promjera Zemlje, i prilično dalje nego što većina produžnih kabela može doseći, a uz to dolazi i ogroman trošak svemirskih lansiranja.

Troškovi lansiranja u svemir počeli su padati s pojavom raketa za višekratnu upotrebu i alternativnih tehnologija lansiranja, a svijetu je toliko očajnički potrebna pouzdana čista energija, pa se istraživanja svemirske solarne energije nastavljaju i posebno su usmjerena na poboljšanje učinkovitosti bežičnog prijenosa energije.

D98ED7EE558C8530317526DA83E_2D962F88_18127

Kinesko sveučilište Xidian izgradilo je prvi testni svemirski solarni sustav u Xi'anu, bivšoj prijestolnici Kine, zapadnom svijetu poznato kao mjesto gdje je 70-ih godina prošlog stoljeća u podzemnoj komori pronađeno oko 8.000 ratnika od terakote.

59D767F21B04D8E1FE8DF8A0EB5_C90010D6_23A8B

Ovaj toranjski sustav visok 75 m, koji se počeo graditi 2018. godine, dizajniran je kako bi omogućio istraživanje visoko učinkovitog koncentriranja svjetlosti i fotoelektrične konverzije, mikrovalne pretvorbe, mikrovalne emisije i optimizacija valnog oblika, mjerenje i upravljanje usmjeravanje mikrovalnog snopa, mikrovalni prijem i ispravljanje te dizajn pametne mehaničke strukture.

D953F0A163398B31C1B5C3DD32D_E22636AD_DDAA

Prema priopćenju Sveučilišta Xidian, postrojenje je nedavno odobrila skupina gostujućih stručnjaka nakon što je demonstrirala bežični mikrovalni prijenos energije na udaljenosti od 55 metara. To je prvi sustav na svijetu koji pokriva cijeli niz svemirskih solarnih funkcija, uključujući praćenje Sunca, koncentriranje svjetlosti, pretvaranje u električnu energiju, prijenos u mikrovalnom obliku i primanje u zasebnu rectennu, a sveučilište kaže da je izvelo uspješne testove oko tri godine prije predviđenog roka.

Gornji dio strukture sadrži niz antena koje se ponašaju kao zamjenski satelit, fokusirajući sunčevu svjetlost, pretvarajući je u energiju i šaljući na tlo, gdje je skuplja rectenna antena.

 

15C9B4E85AA2CF675B4C2F02B7B_A9BE109C_110C4

Ako ste mislili da je ovo konačno rješenje za dobivanje energije iz svemira, istraživački tim nam u startu razbija iluzije pa kažu kako će prelazak s 55 m na 36.000 km s dovoljno visokom učinkovitošću da bi svemirska solarna energija bila isplativa "zahtijevati mukotrpan rad nekoliko generacija".

Proći će mnogo vremena prije nego što novac potrošen na ovu tehnologiju donese više koristi u odnosu na izgradnju solarnih farmi.

Ako se jednog dan postavi svemirska antena za prijenos energije koja će biti komercijalno isplativa, zemaljski rectenna sustav će najvjerojatnije imati nekoliko kilometara površine kako bi primio korisnu količinu energije.

No bez obzira na to znanstvenici smatraju da je ovo postrojenje veliki iskorak u razvoju te tehnologije koji sada treba razrađivati, doduše desetljećima, a možda i stoljećima. Mislimo da bi Nikola Tesla bio ponosan kada bi ovo vidio jer nije daleko od njegove ideje o bežičnom prijenosu energije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Sveučilište Xidian
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->