Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.02.2021. 14:13

Space Cargo Unlimited 

Grožđe iz svemira za bolje vino na Zemlji

Među eksperimentima koji su se s ISS-a vratili na Zemlju su uzorci vinove loze Merlota i Cabernet Sauvignona.

Grožđe iz svemira za bolje vino na Zemlji

Nakon što je dovela čisto rublje, repromaterijale i namirnice astronautima na ISS, teretna Space Cargo Dragon letjelica je na Zemlju vratila eksperimente koji su se provodili u svemiru, među kojima su se nalazile matične stanice i uzorci tkiva na kojima su se ispitivale nove metode liječenja srčanih bolesti, kao i sekstant dizajniran za navigaciju u hitnim slučajevima.

Osim tih stvari, Dragon je na Zemlju doveo i 320 malih grančica (trsova) vinove loze Merlota i Cabernet Sauvignona, koji su u svemiru proveli punih deset mjeseci. Svaki od njih je pažljivo umotan u male hrpice zemlje i smješten u kontejnere unutar malih spremnika nalik na pčelinje saće.

Ideja ovog eksperimenta francuskog startupa pod nazivom Space Cargo Unlimited, nije bila omogućiti astronautima izradu vina kojim bi se proveselili u bestežinskom stanju, već se nastojalo ustanoviti kolika je izdržljivost pojedinih sorti na uvjete koji vladaju na ISS-u, kako bi se kreiralo lozu koja može izdržati još teže uvjete na Zemlji.

To znači da cilj ovog eksperimenta nije bio u proizvodnji prehrambenih namirnica za buduće kolonizatore Marsa, već se želi proizvesti bolje grožđe za nas na matičnom planetu.

Ideja je bila izložiti vinovu lozu uvjetima mikrogravitacije i povećanih količina zračenja kako bi se potaklo bilje da se razvije otpornost koja će mu omogućiti uzgoj u područjima pogođenim teškim posljedicama klimatskih promjena.    

"Na Zemlji biljke već imaju čvrst odgovor na uobičajene stresore poput temperature, kemikalija ili suše", objašnjava Michael Lebert, viši biolog sa Sveučilišta Erlangen-Nuremberg u Njemačkoj i znanstveni direktor SCU-a. No, dovodeći ih u svemir unosite stresor s kojim se nikada prije nisu susreli, odsutnost gravitacije, što pokreće biljke da pronađu inventivne načine prilagodbe. "Što su stresori više izraženi, to je veća stopa evolucije", kaže Lebert. Iako se biljka u konačnici ne može prilagoditi preživljavanju u svemiru, u nastojanju da se prilagodi, mogla bi razviti izdržljivost kakvu nikada ne bi mogla postići na Zemlji".

Osim loze, u okviru ovog eksperimenta na ISS-u se nalazilo i 12 boca crvenog vina Cabernet Sauvignona, no također nije bilo namijenjeno za tulume astronauta, jer su se sve boce vratile neotvorene na Zemlju. Vino sada cugaju francuski enolozi, koji će rezultate organoleptičkog testiranja objaviti idući mjesec. Živjeli! Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->