Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.06.2021. 10:05

Cambridge University 

Grafen vraća tvrde diskove u igru

Tvrdi diskovi s grafenom mogu držati 10 puta više podataka u odnosu na postojeće.

Grafen vraća tvrde diskove u igru

Danas, kada su SSD-ovi postali standard pohrane za desktop računala i laptope, znanstvenici Cambridgea žele u igru vratiti tvrde diskove pomoću "čudesnog" materijala grafena, dvodimenzionalnog kristala ugljika za koji su njegovi izumitelji Andre Geim i Konstantin Novoselov 2010. godine osvojili Nobelovu nagradu za fiziku. 

Korištenjem grafena, znanstvenici Cambridgea su zamijenili COC pokrov (carbon-based overcoat) na više tvrdih diskova. COC sloj štiti magnetnu ploču na kojoj se nalaze svi podaci, od trošenja uzrokovanog glavom za čitanje i pisanje podataka i drugih faktora.

Kako bi izradili tvrde diskove veće gustoće, proizvođači su tijekom godina smanjivali razmak između dvije komponente pa se danas COC sloj na većini HDD-smanjio se na 3nm, što je dovelo do gustoće pohrane od oko 1 TB po kvadratnom inču.

Istraživački tim prekoračio je tu granicu koristeći prednost otpornosti grafena na toplinu. Taj je aspekt materijala omogućio znanstvenicima da iskoriste potpuno novu tehnologiju koja se naziva magnetsko snimanje s pomoću topline (HAMR) i omogućuje ploči čuvanje još više podataka kada se zagrije, a to nije nešto što možete učiniti s tradicionalnim COC-om.

Kombinacija COC-a od grafena i HAMR tehnologije mogla bi dovesti do tvrdih diskova s gustoćom pohrane od 10 terabajta po kvadratnom inču. 

Pored toga, osim što omogućuje tvrde diskove sa znatno većim kapacitetom, grafenski HDD-ovi obećavaju biti i otporniji. Istraživači su otkrili da je jedan sloj materijala smanjio koroziju za 2,5 puta te smanjio trenje i habanje bolje od ostalih postojećih rješenja, a ta izdržljivost je jedan od elemenata koji bi mogli privući Google i druge operatere servisa u oblaku za primjenu grafenskih tvrdih diskova u podatkovnim centrima.

Teško je za očekivati da ćete nakon što ste se razmazili SSD-om vratiti HDD u svoje računalo, jer vam ni grafen neće pomoći da se igre brže učitavaju, no možda bi vam jedan takav HDD s ogromnim kapacitetom mogao dobro doći da pohranite na sigurno sve one silne igre i filmove koje ste prikupili tijekom svojeg čitavog digitalnog života.

Na žalost, kao u slučaju sa svim znanstvenim projektima koji uključuju grafen, i kod ovoga je problem što čudesni materijal još uvijek nije izašao iz laboratorija u pravi svijet.

Čitav znanstveni rad znanstvenika Cambridgea možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Ključne riječi Grafen Cambridge tvrdi diskovi HDD COC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->