Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.09.2018. 10:41

e-skin 

Elektronska koža osjeća kapi kiše i kretanje mrava

Kineski znanstvenici razvili elektronsku kožu za robote s izuzetno osjetljivom senzorikom.

Elektronska koža osjeća kapi kiše i kretanje mrava

Jedan od najvećih izazova robotičarima u razvoju robota koji će blisko surađivati s ljudima je izrada taktilne senzorike, zahvaljujući kojoj će osjećati dodir i kontrolirati svoje hvatove kako bi bili precizniji u izvođenju zadaća i sigurniji u interakciji s ljudskim suradnicima. Pored toga, takva senzorika će biti i od velike koristi u protetici, kako bi umjetni udovi osjećali vanjske podražaje na sličan način kao pravi. 

Znanstvenici Kineske akademije znanosti razvili su elektronsku kožu sa senzorikom koja je toliko osjetljiva da može detektirati vjetar, kapljice vode i hodanje mrava.

U svojem radu objavljenom u publikaciji Science Robotics znanstvenici opisuju taktilni senzor za pametnu protetiku koji se temelji na materijalu s magnetnim otporom (GMI) kojeg okružuje šuplja membrana ispunjena zrakom. Senzor je izuzetne osjetljivosti od 120 newtona-1 ili 4,4 kolipaskala-1 te ima vrlo malo ograničenje detekcije od 10 mikronewtona ili 0,3 pascala.

Dizajn uključuje magnetski senzor smješten u polimersku membranu u obliku zrnca. Kada se polimerski omotač na pritisak približava senzoru, stvara se otpor koji se šalje u elektronski sklop gdje se signali konvertiraju u pulsove različitih valnih dužina.

Znanstvenici su taj sustav ugradili u umjetni prst koji je bio u stanju detektirati kretanje mrava, brzinu vjetra i promjene u veličini kapljica vode.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam