Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2022. 15:29

IRB 

500 učenika uživalo u pokusima na Ruđeru

Ruđerovci i ruđerovke su pokuse izvodili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili zgradama Instituta.

500 učenika uživalo u pokusima na Ruđeru

Danas je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) više od pet stotina učenika i nastavnika uživalo u bogatom programu interaktivnih radionica i pokusa u festivalskom ozračju Otvorenog dana IRB-a. Osim zagrebačkih škola, 'Ruđer' su posjetili osnovnoškolci i srednjoškolci iz Jastrebarskog, Klinča Sela, Velike Gorice, Koprivnice i Varaždina.

Ovogodišnji program Otvorenog dana odvija u sklopu Europske godine mladih. Mladi istraživači su u fokusu i na Institutu, a njihov broj kontinuirano raste posljednjih nekoliko godina i to zahvaljujući uspješnosti IRB-a u provođenju kompetitivnih nacionalnih i međunarodnih projekata, ulaganjima u inovacijske i istraživačke kapacitete, stipendijama i programima mobilnosti te jačanju aktivnosti u području popularizacije znanosti.

IMG_1108

Brojni posjetitelji imali su priliku na istraživačkim postajama, koje su ruđerovci i ruđerovke smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili zgradama Instituta, sudjelovati u interaktivnim pokusima, dok su predavanja svi zainteresirani mogli pratiti online.

Od kemičara su učili o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok su im biolozi otkrivali tajne diobenog vretena, a zajednički su dijelili stanice, mikroskopirali te istraživali supermoći našeg mozga.

Na istraživačkoj postaji mora i okoliša moglo se saznati kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša.

IMG_0994

S fizičarima su učili o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji, te se poigrali s tekućinama koje imaju magnetska svojstva.

Ruđerovci i ruđerovke se zahvaljuju svim posjetiteljima i prijateljima otvorenih dana, a posebno  nastavnicima i profesorima koji su odlučili dovesti djecu i mlade te tako uložiti u njihovo, ali i svoje znanje!

Više informacija o Otvorenom danu Instituta možete pronaći na internetskoj stranici događanja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IRB Otvoreni dan
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->