Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.08.2019. 12:22

Europa Clipper 

NASA: Potvrđena misija na Jupiterov mjesec Europu

Glavni cilj misije će biti potraga za životom u zamrznutom Europinom oceanu.

NASA: Potvrđena misija na Jupiterov mjesec Europu

NASA je potvrdila misiju Europa Clipper, što znači da će započeti s fazom izrade letjelice koja će krenuti ka misterioznom ledenom svijetu Jupiterovog mjeseca Europe između 2023. i 2025. godine.

Osim izrade letjelice, ova faza misije će uključiti finalni dizajn znanstvene opreme koja će služiti ponajviše za istraživanja o tome sadrži li Europa sve "sastojke" koji su nužni za postojanje života kakav poznajemo. Pored toga Europa Clipper će istraživati mogućnost eventualnog boravka ljudi na ledenom mjesecu, kao i moguću kolonizaciju

Europa je jedan od 79 poznatih mjeseca koji kruže oko plinovitog diva Jupitera i 6. po veličini u sunčevom sustavu. Njegova kora se većim dijelom sastoji od vodenog leda, a mnogi znanstvenici vjeruju da se ispod nje nalaze oceani s tekućom vodom. Postojanje tekuće vode stvara dobre predispozicije za nastanak i održivost života, pa bi to otkriće pružilo najveće mogućnosti za otkriće života od svih tijela Sunčevog sustava.

Kada će misija biti lansirana najviše ovisi o dovršetku rada na SLS raketi, a NASA kaže da će se to dogoditi najranije 2023. godine, odnosno najkasnije 2025., što po mnogima djeluje puno realnije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam