Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.06.2019. 12:00

Softver: Edge protiv Chromea 

Od lidera do kopije - i natrag?

Novi Microsoftov preglednik na drugačijim osnovama

Od lidera do kopije - i natrag?

Tekst koji upravo čitate najbolje je započeti pogledom na prateću sliku o raširenosti korištenja preglednika (izvor statcounter.com, ali slične rezultate nude i drugi izvori). Dok je prije nepunog desetljeća Microsoftov preglednik Internet Explorer bio apsolutni lider na ovom području, zadnjih nekoliko mjeseci stigao je skoro na samo začelje istog poretka zajedno sa svojim nasljednikom Edge. Koliko je čitava situacija postala tragikomična po Microsoft najbolje govori „alternativni naziv“ koji je preglednik dobio kod dijela korisnika – „alat za preuzimanje Chrome preglednika“. Drugim riječima, jedina funkcija za koju je upotrebljavan Microsoftov podrazumijevani preglednik ugrađen u operativni sustav bila je preuzimanje Googleove alternative.

www.microsoftedgeinsider.com: Web adresa za preuzimanje „radne“ verzije novog Edge preglednika

12

Nećemo sad ulaziti u razloge zbog čega se dogodilo to što se dogodilo s Microsoftovim preglednikom, jer to svakako zahtijeva malo dublju analizu, ali je bitno da je uprava Microsofta konačno donijela novu stratešku odluku o budućem razvoju vlastitog preglednika. Umjesto samostalnog razvoja, Microsoftov preglednik će se ubuduće temeljiti na istom izvoru kao i Chrome. To je Googleov otvoreni projekt preglednika pod nazivom Chromium započet sad već davne 2008 godine. I ne samo da je donesena takva strateška odluka, nego se već mjesecima intenzivno radi na razvoju novog preglednika zajedno sa softverskim inženjerima iz konkurencije (Google). Prema dostupnim informacijama s početka četvrtog mjeseca, Microsoftovi stručnjaci su već doprinjeli Chromium projektu s više od 300 dodataka u programskom kodu. U trenutku dok čitate ovaj tekst, taj broj je sigurno bitno veći.

Statcounter: Usporedni pregled korištenja preglednika tijekom godina

11

Preuzmite novi preglednik

Iako jedino vrijeme može pokazati hoće li takva odluka biti uspješna te hoće li bar djelomično povratiti Microsoftove pozicije u korištenju preglednika, u današnjem tekstu ćemo se osvrnuti na najvažnije sličnosti i razlike između Microsoftovog i Googleovog proizvoda. Budući da se oba preglednika temelje na istoj osnovi, neminovno je da postoje brojne sličnosti. Međutim, bez određenih razlika ne bi imalo previše smisla razvijati i ponuditi korisnicima novi (a zapravo isti softver). Ako želite sami isprobati sličnosti i razlike, Microsoftov novi preglednik (trenutno još uvijek nedovršenu verziju za operativni sustav Windows 10) možete preuzeti s web adrese https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/download/, dok Chrome vjerojatno već imate na računalu, zar ne? Na istoj web adresi u budućnosti će se moći preuzeti verzije preglednika za starije Microsoftove operativne sustave (Windows 7 ili noviji). Trenutno se za starije verzije operativnog sustava možete zabilježiti na primanje obavijesti o dovršetku preglednika. A novim Edgeom trenutno se možete poigrati i na glavnim mobilnim platformama (iOS i Android).Ako usporedo pokrenete oba preglednika u Windows 10 okruženju (kao što je to prikazano i na pratećoj slici uz tekst), na prvi pogled nema nekih bitnih razlika, što je sasvim očekivano. Prave razlike počinju se primjećivati tek kad izaberete podešavanje različitih parametara rada. Iako i tu na prvi pogled ima dosta sličnosti, glavne razlike se odnose na ono što se događa „ispod haube“.

Najveće razlike

Prva i najjednostavnije uočljiva razlika ogleda se u isključivanju ili zamjeni dijela podrazumijevanih Googleovih servisa iz preglednika Chrome. Popis ukinutih servisa je prilično velik i uključuje servise poput: Safe browsing, Speech input, Nearby messages, Google Pay, Link Doctor, Drive API, Chrome OS hardware itd... Detaljan popis ukinutih servisa može se pronaći na web adresi: https://www.ghacks.net/2019/04/09/microsoft-edge-google-features-disabled/ Odluka je sasvim logična i razumljiva – ako ste već odlučili zamijeniti Googleov preglednik Microsoftovim, onda je najbolje da to isto napravite s odgovarajućim servisima. Tako će, na primjer, autentikaciju u novom pregledniku Edge biti moguće izvesti koristeći Microsoft Account, odnosno Azure Active Directory.

Chrome vs Edge: Na prvi pogled nema puno razlika, što je i razumljivo s obzirom na zajedničke osnove

13

Na sličan način vlastiti uradak za zaštitu računala tijekom korištenja preglednika (Windows Defender) zamjenjuje prethodni modul slične namjene (Safe Browsing).Posebno je zanimljiv cijeli niz dodatnih tehnologija čijim se aktiviranjem ili isključivanjem može upravljati upisivanjem vrijednosti edge://flags/ u adresnu traku preglednika. Na ovom mjestu se nalazi podugačak popis “eksperimentalnih” tehnologija u pravilu deaktiviranih nakon instalacije preglednika. Korisnik preglednika ih mora samostalno aktivirati ako želi probati neku od njih jer na trenutnom stupnju razvoja preglednika njihovo korištenje može dovesti do gubitka dijela podataka tijekom pregleda ili povećanja sigurnosnih rizika tijekom korištenja. To naglašava i sam proizvođač na samom početku spomenutih postavki. Od eksperimentalnih stvari kao primjere možemo spomenuti podršku za Microsoft Voices ili posebni Internet Explorer način rada namijenjen poslovnom okruženju i korištenju sadržaja prije svega optimiziranih za stari Microsoftov preglednik (ako za nečim takvim stvarno ima potrebe).

Postavke za korištenje: Glavno mjesto razlika između preglednika

14

Monopolistički web?

Na kraju brzog pregleda razlika spomenimo mogućnost upravljanja uključivanjem, odnosno  isključivanjem zvuka na razini svake pojedinačne kartice u pregledniku te dostupnost posebnih proširenja za preglednik preko online trgovine Microsoft Store. Uz napomenu kako je i dalje moguće nesmetano koristiti standardna proširenja dostupna na Chrome Web Store.Nakon višegodišnjeg stagniranja na području razvoja preglednika, što je uostalom i dovelo do trenutne situacije, može se vidjeti da se Microsoft zbilja potrudio na dodavanju brojnih dodatnih mogućnosti na početne Chromium osnove. Treba vidjeti kako će sve to skupa prihvatiti privatni i poslovni korisnici sad već prilično naviknuti na korištenje Googleovog preglednika.

Dodatna proširenja: Dostupna su, naravno, na „Microsoft Store“.

15

Zanimljivo je spomenuti kako na cijelu situaciju gledaju proizvođači alternativnih preglednika koji se ne temelje na Chromium projektu poput Mozille Firefoxa ili Opere. Prema njima, prelazak Microsofta s vlastitog rješenja na Chromium osnove predstavlja lošu vijest za web jer proizvođači web sadržaja mogu vremenom prestati brinuti o „neChromium“ preglednicima. Iako se oba proizvođača prije svega brinu za raširenost svojih vlastitih rješenja, bar djelomično su u pravu. Potpuna dominacija nekog preglednika (ili više sličnih) može dovesti do situacije kakva je prije nastupila upravo s Internet Explorerom u njegovo zlatno doba. Dio web sadržaja je bio optimiziran isključivo za njega, iako sami sadržaji možda baš i nisu bili usklađeni s trenutno važećim web standardima. 

Microsoft Defender: Microsoftova zaštita uključena je automatski u korištenje preglednika

16


Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft Chrome OS Edge
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->