Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2022. 09:16

Meta 

VIDEO: Ovo će superračunalo biti najjače na svijetu

Meta je izradila AI superračunalo koje će do kraja ove godine postati najjače u umjetnoj inteligenciji.

VIDEO: Ovo će superračunalo biti najjače na svijetu

Facebook, odnosno po novome Meta, ima "AI superračunalo" pod nazivom AI Research SuperCluster ili RSC, koje je specifično dizajnirano za uvježbavanje sustava strojnog učenja.

Meta kaže da će ovo postati najbrže superračunalo na svijetu prije kraja godine, a već sada se nalazi među najbržima tog tipa.

Obzirom da znamo o kome se radi, nije teško zaključiti što će vlasnicima najveće društvene mreže na svijetu superračunalo s naprednom umjetnom inteligencijom.

Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger, sve su to servisi čiji se prihodi temelje na podacima korisnika koje netko treba analizirati i potom prodati ciljanim grupama i tvrtkama koje će dobivati informacije o interesima, sklonostima i željama korisnika, kako bi prema tome mogli kreirati raznovrsne "politike" prema njima, odnosno ponude kojima će ih spamati kako bi ih natjerali da kupe njihove proizvode ili usluge.

RSC

Druga svrha bi mogla biti obrada ogromnih količina podataka za Facebookov virtualni svijet metaversea, kako bismo jednog dana svi živjeli u paralelnom digitalnom svijetu prema zamisli Marka Zuckerberga.

Bez obzira na to gdje će RCS sve naći svoju primjenu, jer ga Facebook sigurno neće promovirati kao marketinškim i prodajnim alatom, već se poziva na mogućnosti prevođenja jezika i premošćivanje razlika između ljudi u bogatim i siromašnim regijama (kako lijepo), stroj je doista spektakularno zamišljen.

RSC se već sastoji od 760 Nvidia GGX A100 sustava koji sadržavaju 6.080 povezanih GPU-a, a Meta tvrdi da je već sada u stanju izvoditi zadaće računalnog vida 20 puta brže od postojećih sustava.

Do kraja godine sastojat će se od ukupnih 16.000 GPU-ova koji će trenirati AI sustave s više od trilijun parametara podatkovnih setova na egzoskali, kažu iz Facebooka u ovom videu.

Mada Meta tvrdi da će njezino superračunalo nadmašiti trenutno najjače svjetsko superračunalo, japanski Fugaku, mnogi stručnjaci kažu da neće biti lako usporediti njihove performanse, jer će se RSC baviti zadaćama specifičnog tipa na polju AI-ja.

Ako itko ikada napravi umjetnu inteligenciju koja će počistiti ljude s planeta Zemlje to će biti Mark Zuckerberg, rekao je netko.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Facebook superračunalo AI meta RSC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->