Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.10.2021. 15:06

Apple 

VIDEO: Novi MacBook Pro je prava zvijer

Appleovi novi MacBook Pro prijenosnici s M1 Pro i M1 Max procesorima donose fantastično povećanje performansi.

VIDEO: Novi MacBook Pro je prava zvijer

Apple je svoje MacBook Pro prijenosnike s dijagonalama ekrana od 14 i 16 inča nadogradio najnovijom generacijom vlastitih ARM procesora M1 Pro i M1 Max, uz čiju pomoć je došlo do najvećeg poboljšanja u performansama u usporedbi s prošlom generacijom.

Osim što je dodao nove čipove, Apple je na MacBook Pro prijenosnike vratio i neke "izgubljene" stvari, što znači da je ovaj puta poslušao korisnike, pa su opremljeni utorima za slušalice, HDMI portovima, čitačima SD kartica i MagSafe punjačima, što vas dakako ne spriečava da ih punite i preko 3 ugrađena USB-C Thunderbolt 4 porta.

applebook

Novi Pro bookovi su moćniji od svega što je Apple radio u prošlosti, pa prema vašem odabiru modela s M1 ili M1 Max procesorom dobivate do 10 procesorskih jezgri, do 64 GB RAM-a, do 8 TB ugrađene pohrane, novi Liquid Retina XDR zaslon, nadograđeni zvučni sustav i do 21 sat trajanja baterije.

Oba nova SoC procesora dostupna su u 14 i 16-inčnim modelima i omogućuju pametno povećanje performansi te spajaju CPU, GPU, input/output i neuralni engine u jedan sustav s jedinstvenom memorijom.

A3

To znači da oba procesora primjerice dijele isti "bazen" memorije, što uklanja potrebu za kopiranjem informacija između dvije odvojene RAM strukture.

M1 Pro podržava do 32 GB RAM-a i prijenosi podatke u memoriju i izvan nje brzinom od 200 GB u sekundi, dok M1 Max to udvostručava na 64 GB RAM-a i brzinu od 400 GB u sekundi.

a7

Oba procesora sadrže 10 procesorskih jezgri, uključujući dvije visoko učinkovite koje troše samo jednu desetinu energije, oba imaju 16-jezgreni neuralni engine, a dok Pro sadrži 16-jezgreni GPU, Max grafiku udvostručava na 32 jezgre.

Prema tvrdnji Applea to rezultira 1,7 većim performansama u odnosu na najnoviji 8-jezgreni PC laptop procesor uz 70 posto manje potrošnje energije, dok su grafičke mogućnosti vrlo bliske onima koje imaju grafičke kartice na high-end PC laptopima uz korištenje samo jedne trećine energije u odnosu na njih, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Također kažu da M1 Max podržava do 4 eksterna zaslona dok istovremeno može reproducirati 7 istovremenih streamova 8K videa. Renderiranje 4K videa je na njemu je 13,4 puta brže u odnosu na 13-inčni MacBook Pro, dok je na M1 Pro 9 puta brže. Diskovi su također pravi brzanci, uključujući i ogromni 8-terabajtni SSD koji prenosi podatke brzinom do 7,4 GB u sekundi.

Novi "Liquid Retina XDR" zasloni su prema tvrdnji Applea najbolji ekrani koji su se ikada našli u laptopu, s omjerom razine kontrasta od milijun prema jedan, tvornički kalibriranim modovima za HDR gradaciju boje, fotografiju, dizajn i ispis te fluidnim osvježavanjem od 120 Hz s adaptivnom frame rate tehnologijom "ProMotion". Osvježavanje zaslona se dakako može zaključati u fiksne vrijednosti za potrebe video editiranja. Razlučivost na 16-inčnom prijenosniku iznosi 3456 x 2234 piksela, a na 14-inčnom 3024 x 1964.

a5

"Ugrađena kamera je 1080p i duplo bolja u uvjetima slabije rasvjete, a ugrađeni mikrofoni uklanjaju buku za 60 posto i koriste 'beamforming' tehnologiju kako bi vaš glas bio čišći nego ikada", ističe Apple.

Zvučni sustav isporučuje 80 posto više basa, a novi tweeter zvučnici visokih performansi mogu omogućiti "spatial" 3D audio, usporediv s Dolby Atmosom.

a6

Kao što vidite, laptopi su doista prave zvijeri, a Apple sada ima sve argumente da to dobro naplati. Osnovni Pro modeli od 14 inča će se prodavati po cijeni od 1.999 dolara na više, 16-inčni od 2.499, dok će 16-inčnom s M1 Max procesorom početna cijena iznositi 3.499 dolara. Ako ga napunite s 64 GB RAM memorije i dodate 8 TB disk, dobit ćete prijenosnik od 6.099 dolara.

Narudžbe se već zaprimaju, a isporuke će krenuti unutar tjedan dana. Nadamo se da će jedan zalutati i na testiranje u naš Vidilab.  Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple MacBook Pro M1 Pro M1 Max
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->