Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.05.2021. 09:47

GigaDrive Pro 

VIDEO: Najbrži eksterni SSD na svijetu

GigaDrive je prema tvrdnji proizvođača najbrži eksterni SSD na svijetu, no pitanje je zvuči li to predobro da bi bilo istinito.

VIDEO: Najbrži eksterni SSD na svijetu

Od početka crowdfunding kampanje na Indiegogo portalu, tvrtka GigaSSD (registrirana u Americi, no zapravo dolazi iz Kine), svoj GigaDrive Pro eksterni SSD disk promovira kao najbrži na svijetu. Čitava kampanja je odlično zamišljena i realizirana, pa su umjesto traženih 94.168 kn, uspjeli skupiti čak 7.606.539 kuna.

Kao što je to uvijek slučaj s crowdfunding kampanjama nepoznatih proizvođača, naručivanje takvih proizvoda preko Indiegogoa predstavlja manji ili veći rizik, pa vam ne možemo preporučiti ni kupnju ovog SSD-a, sve dok ga ne dođemo u priliku testirati. Stoga ćemo samo predstaviti značajke koje su objavili proizvođači, a vrijeme (i recenzije) će pokazati je li njihov SSD doista tako dobar kao što ga predstavljaju, jer smo malo skeptični da ne neka "no name" tvrtka može napraviti išta bolje od velikih proizvođača poput primjerice Corsaira.

Što se tiče ključnih specifikacija, GigaDrive Pro NVMe ima podršku za USB-C USB4 i Thunderbolt 4, dolazi u kapacitetima od 1 TB, 2 TB i 4 TB te nudi brzinu čitanja podataka do 2.800 MB/s, odnosno zapisivanja do 2,500 MB/s. Za hlađenje diska brine se hladnjak od aluminijske slitine, a proizvođač također tvrdi da je otporan na udarce, vodu i prašinu prema IP67 standardu.

Unutar diska nalazi se WD Black SN750, NVMe SSD visokih performansi, uparen s integriranim DRAM cashe čipom koji služi za pretprocesiranje, prijenose i buffering SSD-a.

Zahvaljujući tim značajkama i termalnom dizajnu, SSD omogućuje izuzetno velike brzine prijenosa podataka, u što se i sami možete uvjeriti u ovom videu.

Obzirom da se radi o videu koji je napravio proizvođač, ne treba te rezultate prihvatiti kao zdravo za gotovo, a pitanje je mogu li se te brzine održati i pri radu SSD-a (prijenosu podataka) u dužem vremenu, recimo od pola sata, jer bi brzine  mogle prilično pasti zbog pregrijavanja, usprkos hlađenju koje hvale.  

Ukoliko vjerujete proizvođaču i odlučite se na kupnju diska, možete ga naručiti preko Indiegogo portala, a trebali bi vam ga isporučiti u lipnju ove godine. Inačica od 1 TB će vas koštati 961 kn, od 2 TB 1.375 kn, a od 4 TB 4.351 kn.

Mi bismo na vašem mjestu ipak pričekali test u Vidilabu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SSD eksterni GigaDrive Pro GigaSSD
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->