Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.11.2022. 17:02

Cicero 

VIDEO: AI uči diplomaciju koja uključuje laganje

Meta je naučila umjetnu inteligenciju diplomatskim pregovorima s ljudima kako bi ih smuljala u igri na ploči.

VIDEO: AI uči diplomaciju koja uključuje laganje

Tvrtka Meta koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, kaže da bi njezin Cicero AI mogao imati široku primjenu u bliskoj budućnosti, uključujući razvoj pametnijih virtualnih pomoćnika s kombiniranom upotrebom tehnologija kao što su obrada prirodnog jezika (NLP) i strateško razmišljanje.

U istraživačkom članku u akademskom časopisu Science, Meta je rekla da je njezin Cicero AI postigao učinak na ljudskoj razini u strateškoj društvenoj igri Diplomacy u online ligi gdje je igrao 40 parija protiv 82 čovjeka, svrstavši se među 10% najboljih sudionika koji su igrali više od jednu partiju.

Igra Diplomacy suprotstavlja sedam igrača za kontrolu karte Europe. Svaki potez počinje tako što igrači međusobno pregovaraju o potpori za svoje planove, a završava njihovim simultanim pokušajem da izvrše svoje poteze. Bez podrške drugih igrača, mnogi od ovih poteza neće uspjeti.

Igra je predstavljala izazov za umjetnu inteligenciju, jer je za pobjedu bilo potrebno shvatiti blefiraju li ljudski protivnici ili smišljaju strategiju na određeni način kako bi pobijedili u igri. Umjetna inteligencija je trebala proširiti određenu razinu empatije tijekom igranja igre kako bi uspostavila suradnju s drugim igračima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

AI s godinama postaje sve bolji u strateškim igrama. IBM-ov AI Deep Blue pobijedio je 1997. godine svjetskog šahovskog prvaka Garyja Kasparova, a 2016. DeepMindov AlphaGo pobijedio je najboljeg Go igrača Leeja Sedola. Facebook je također razvio još jedan AI koji može nadmašiti ljude u pokeru.

Cicero se temelji na dvije glavne tehnološke komponente: strateškom razmišljanju i obradi prirodnog jezika (NLP). Dok mehanizam za strateško razmišljanje predviđa poteze drugih igrača i koristi te informacije za oblikovanje vlastite strategije, mehanizam za obradu prirodnog jezika generira poruke i analizira odgovore u razgovorima s drugim igračima kako bi pregovarali i postigli dogovor, objasnili su istraživači.

Kako bi AI-ju pomogli u generiranju relevantnih razgovora, istraživači su započeli s modelom generiranja prirodnog jezika od 2,7 milijardi parametara koji je prethodno uvježban na tekstu s interneta i fino ga prilagodio razgovorima između ljudskih igrača u više od 40.000 mečeva na stranici webdiplomacy.net.

"Razvili smo tehnike za automatsko označavanje poruka u podacima o obuci s odgovarajućim planiranim potezima u igri, tako da u trenutku zaključivanja možemo kontrolirati generiranje dijaloga za raspravu o određenim željenim radnjama za AI i njegove sugovornike", rekli su istraživači u detaljnijem postu na blogu.

Velike tehnološke tvrtke poput Microsofta, Googlea i Amazona, međusobno su u utrci za razvoj pametnijih neovisnih virtualnih pomoćnika za podršku različitim slučajevima poslovne upotrebe, u rasponu od pozivnih centara do AI agenata koji mogu provoditi analizu raspoloženja i podučavati nove vještine. Predviđa se da će globalno tržište obrade prirodnog jezika (NLP), koje uključuje takve pomoćnike, narasti sa 26,4 milijarde dolara u 2022. na 161,8 milijardi dolara do 2029. godine, navodi se u izvješću Fortune Business Insightsa.

Istraživači Mete sugeriraju da Ciceronov uspjeh u diplomaciji nadmašuje mogućnosti drugih virtualnih pomoćnika koji su danas dostupni. "Na primjer, trenutni pomoćnici s umjetnom inteligencijom mogu dovršiti jednostavne zadatke pitanja i odgovora, poput kazivanja vremena — ali što ako bi mogli održati dugotrajan razgovor s ciljem da vas nauče novoj vještini?”

U svakom slučaju AI je očito došao do nove prekretnice pa buduće AI pomoćnike i robote više neće odlikovati ni iskrenost.

Meta je kod za Cicero objavila kao open source, pa ga možete pronaći na ovoj poveznici i dodatno ga poboljšati da postane još bolji muljator.

Vezani sadržaji
Ključne riječi AI meta Cicero
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->