Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.01.2022. 09:40

Top 50 hrvatskih aplikacija 

Što kažu oni koji proizvode mobilne aplikacije

U velikoj temi časopisa Vidi i ove godine biramo Top 50 hrvatskih mobilnih aplikacija.

Što kažu oni koji proizvode mobilne aplikacije

Listu Top 50 hrvatskih mobilnih aplikacija kao i svake godine objavit ćemo u veljači. Uz opsežna testiranja više stotina aplikacija, bavili smo se i onom developerskom i dizajnerskom stranom. Razgovarali smo s uspješnim hrvatskim proizvođačima aplikacija i dizajnerima kako bi oplemenili priču o trendovima iz rovova gdje nastaju ove digitalne bajke. Virtualno smo posjetili tvrtku u usponu iz Labina Lloyds digital gdje smo s developerima razgovarali o najnovijim trendovima u razvoju aplikacija.

Mateo_2020

„Raste popularnost hibridnih frameworka - piše se jedan kod, a aplikacija se vrti na iOS-u i Androidu. Trenutno koristimo React Native, a sve se više ide na custom pristup, izbjegava se ustaljeni izgled aplikacija kao što je material design. Ako razmislite, najviše aplikacija koje vi koristite potpuno je dizajnirano baš za tu namjenu, nije neki gotov dizajn paket.“, otkrio je male tajne uspjeha tvrtke Lloyds digital iz Labina Mateo Hrastni, Lead mobile developer.

Marin Rajčić

Zanimljivo je bilo čuti i trenutačna razmišljanja s dizajnerske strane. Klijenti u razvoju griješe jer žele utrpati sve na naslovnicu i još stvari koje nisu vezane uz osnovni produkt, objasnio nam je Marin Rajčić iz kreativne agencije Demode studio koji je šaljivo dodao:  „ I da, baka mi ima dvije masline pa mi svakako negdje ugurajte da prodajemo i maslinovo ulje".
Kao glavni trend Marin je naveo: „I dalje se teži minimalizmu, naravno uz funkcionalnost na prvom mjestu. Trend koji će sigurno još neko vrijeme biti izuzetno aktualan. Sami dizajnerski elementi unutar tog minimalističkog pristupa ipak su se tijekom zadnjih godina malo pomaknuli pa smo dobili i neke nove kreativne mogućnosti poput 'Glassmorphisma' koji nas je prošle godine doslovno preplavio, a čini se da ćemo ga i u ovoj godini još poprilično koristiti. Uz to imamo dobre stare igrače poput duotona, naglašene tipografije i sličnog, koji još uvijek odlično funkcioniraju i stalno pronalaze nove kreativne aplikacije.“

Sve smo bliže odabiru svih 50 najboljih hrvatskih mobilnih aplikacija koje ćete moći vidjeti u novom broju časopisa VIDI za veljaču.

Od velikog broja aplikacija, izbor smo suzili na 200 i idemo prema krajnjem broju od 50.

U izboru smo uvažili sve ono na što su nam ukazali developeri i dizajneri s kojima smo konstantno u komunikaciji, ali i naše kriterije za test koji na prvo mjesto stavljaju korisnika. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->