Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.01.2021. 13:17

Corellium 

Portali Linux na Apple M1 Mac računala

Novi Linux port omogućuje Appleovim Macovima s M1 procesorima da po prvi puta pokreću Ubuntu.

Portali Linux na Apple M1 Mac računala

Tvrtka Corellium koja u svojoj ponudi ima virtualizirane inačica iOS-a za testiranje sigurnosti, uspješno je portala Ubuntu na M1 Macove i objavila čitav vodič kako bi to isto omogućila svakom zainteresiranom.

Modificirana inačica Ubuntua "boota" se u obično korisničko sučelje i uključuje USB podršku.

Nedavno ste mogli pročitati najavu poznatog developera marcana, koji je rekao da namjerava napraviti Linux za Appleova računala i prijenosnike s novim M1 procesorima, no kako se čini, preduhitrila ga je ekipa iz sigurnosne tvrtke Corellium, koja je omogućila rad specijalno prilagođene inačice Ubuntua na Mac računalima s novim Appleovim ARM M1 procesorima.

Doduše, za razliku od marcana, koji namjerava napraviti "punokrvni" Linux za M1 uređaje, Corellium je izradio samo "port" Ubuntua, no kažu da je potpuno iskoristiv na Mac Mini M1 računalu i radi podizanjem Ubuntu desktopa s USB-a. Postupak pokretanja porta tražit će od vas malo poznavanja Linuxa i 'custum' kernela, no Corellium je napisao detaljan vodič za čitav proces koji možete pronaći na ovoj poveznici.

Correlium je svoja virtualna rješenja već razvijao za Appelove uređaje, pa između ostaloga u ponudi ima virtualni iPhone koji stručnjacima za sigurnost omogućuje testiranje ranjivosti i bugova.

To se nije dopalo Appleu koji je pokrenuo tužbu protiv Corelliuma, no izgubio je spor na prvoj istanci, iako sudski proces još nije pravomoćan. 

Prošle godine Corellium je demonstrirao instaliranje Androida 10 na iPhone 7 i 7S telefone pa ne čudi da se već duže vrijeme nalazi na crnoj listi ekipe iz Cupertina.Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple Mac Mini Ubuntu Corellium M1
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->