Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.01.2023. 15:08

Ekstremni gaming 

PC s i9-13900K i RTX 4090 radi vani na minus 53 C

Kineska videoblogerica je ostavila high end računalo da radi vani nekoliko noći na ekstremno niskim temperaturama.

PC s i9-13900K i RTX 4090 radi vani na minus 53 C

Kineska videoblogerica i hardverska entuzijastica Baka, odlučila je provjeriti može li high end računalo s Intel Core i9-13900K procesorom i Asus GeForce RTX 4090 ROG Strix grafičkom karticom raditi nakon što je provelo čitavu noć na otvorenom u Moheu, najsjevernijem kineskom gradu, na temperaturama daleko ispod ništice, odnosno do minus 53 C.

Prema njezinom iznenađenju, pokazalo se da je računalo savršeno radilo i da je preživjelo eksperiment.

Isprva je Baka samo instalirala svoje računalo vani i uklonila mu bočnu ploču, no na -30 C i -40 C, tekućina u 360 mm tekućem CPU hladnjaku zatvorene petlje se smrzavala i uređaj je jednostavno prestao raditi. Kako bi ohladila procesor, morala je instalirati Noctuin pasivni hladnjak NH-P1 i napraviti ogromni zračni kompresor od desetaka visokotlačnih serverskih ventilatora, kao što možete vidjeti u videu na ovoj poveznici.

Nakon toga temperatura CPU-a pala je na između 10 i 15°C, a 24-jezgreni procesor Raptor Lake, najbolji CPU za igre koji možete nabaviti ovih dana, imao je dovoljno toplinskog prostora da dostigne 6,18 GHz. Temperatura Nvidijine GeForce RTX 4090, najbolje današnje grafičke kartice, pala je na -40°C u mirovanju i nikada nije prelazila 30°C pod velikim opterećenjima.

Stroj je preživio na temperaturama ispod nule nekoliko noći, iako nije jasno koliko je hardver degradirao tijekom rada u takvom načinu rada, jer postoji realna zabrinutost za DRAM i 3D NAND memorijske čipove, kao i stvari poput MAC-ova, DAC-ova i kondenzatora.

Baka je na toj ultraniskoj vanjskoj temperaturi koristila PC za igranje Minesweepera i nije pokušala overklokati CPU i GPU. To je vjerojatno zato što bi bilo besmisleno natjecati se protiv ekstremnih overklera koji koriste tekući dušik ili helij.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->