Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.11.2021. 13:09

Earth-2 

Nvidijino superračunalo za predviđanje budućnosti

Države, gradovi i sela dobit će moćan alat koji će im pomoći da se nose s opasnostima nadolazećih klimatskih promjena.

Nvidijino superračunalo za predviđanje budućnosti

Zemlja se zagrijava. Razdoblje od posljednjih 7 godina bilo je najtoplije u povijesti mjerenja temperature. Emisije stakleničkih plinova od ljudskih aktivnosti odgovorne su za prosječno povećanje globalne temperature od 1,1°C.

Ono što znanstvenici širom svijeta predviđaju kao posljedice klimatskih promjena razlikuje od područja do područja, a ekstremi uključuju sve više uragana, snažnih oluja i katastrofalnih poplava.

Kao što su to pokazale govorancije političara na nedavno održanoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP21, gotovo svi vlastodršci se slažu sa znanstvenicima da promjena mora započeti već danas. No da bismo mogli znati kakve nas nevolje očekuju u predstojećim desetljećima, moramo imati alat koji će nam donijeti detaljne globalne i lokalne utjecaje kako bismo se znali bolje konfrontirati s izazovima.

Nvidia je objavila priopćenje u kojem je otkrila planove za gradnju najmoćnije svjetskog superračunala za predviđanje klimatskih promjena pod nazivom Earth-2 ili E-2, koje će stvoriti digitalnu blizanku naše Zemlje za Nvidijinu 3D simulacijsku platformu Omniverse.

Nvidia kaže da će Earth-2 predstavljati pandan superačunalu Cambridge-1, najmoćnijem svjetskom superračunalu za medicinska istraživanja.

Kako bi napravili takvo superračunalo, znanstvenici Nvidije razvijaju tehnologije koje će omogućiti prikupljanje i procesiranje ogromnih količina atmosferskih podataka te donošenje detaljnih analiza s predviđanjem budućnosti Zemlje u predstojećim godinama i desetljećima na svim područjima s preciznošću unutar jednog metra.

Zasad nije poznato kakva će biti hardverska konfiguracija tog superračunala, ali je sigurno da će se temeljiti na proračunima koje će donositi Nvidijini najmoćniji GPU-i, dok će sa softverske strane najveću ulogu imati AI algoritmi strojnog učenja.

Kada ga planiraju pustiti u pogon zasad još nije poznato.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->