Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Kvantna računala izvršavaju zadaće u satima a ne mjesecima
Članak
Objavljeno: 04.02.2021. 13:34

Qiskit 

Kvantna računala izvršavaju zadaće u satima a ne mjesecima

IBM je znatno unaprijedio brzinu izvršavanja zadaća u svojim kvantnim računalima, kombinirajući ih s klasičnim PC-ima.

Kvantna računala izvršavaju zadaće u satima a ne mjesecima

Mada su kvantna računala u posljednjih nekoliko godina znatno napredovala, još uvijek ne mogu preuzeti ulogu konvencionalnih koja ih u mnogim zadaćama nadmašuju.

IBM kaže da ih je učinio znatno praktičnijim uz pomoć novog izvršnog programskog okruženja pod nazivom Qiskit, koje, kako kažu, "omogućuje balansiranje između konvencionalnog i kvantnog računalstva kako bi ubrzalo specifične zadaće za do 100 puta". Zahvaljujući Qiskitu, neke zadaće za koje su kvantnim računalima donedavno trebali mjeseci sada se mogu obaviti u satima.

IBM_SystemOne_RobertJones_2

Qiskit sam po sebi omogućuje da se više sklopova pokreće puno većom brzinom i može pohraniti kvantne programe kako bi ih mogli pokretati drugi korisnici. Međutim, također prenosi programe na konvencionalni hardver koji se nalazi pored kvantnih strojeva, čime se smanjuje kašnjenje između korisnikova računala i kvantnog čipa.

IBM se sprema lansirati Qiskit tijekom ove godine, a novi upravljački sustavi i računalne biblioteke bi 2023. godine trebali omogućiti IBM-u u ostvarivanju cilja da razvije kvanta računala s 1.000 ili više qubita, što bi mu trebalo osigurati "kvantnu nadmoć" zahvaljujući kojoj će tehnologija teoretski moći riješiti bilo koji računalni zadatak.

IBM roadmap kvantog računalstva

Tvrtka je i sama svjesna da je pred njom još dugačak put, jer je kvantna tehnologija još uvijek u fazi razvoja koja podsjeća na doba prvih konvencionalnih računala koja su zahtijevala puno ručnog programiranja i trebale su im godine da odrade neke zadaće koje se danas čine trivijalnima.  

U idealnom slučaju, Qiskit i poboljšani hardver dovest će nas do trenutka kada će svatko koristiti kvantno računalstvo, pa makar i u oblaku, kao što to odnedavno nudi Microsoftov Azure Quantum servis.

Više detalja o planovima i roadmapu IBM-a vezanom uz kvantna računala možete pogledati u ovom videu.Vezani sadržaji
Ključne riječi IBM kvantno računalstvo Qiskit
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->