Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.12.2012. 12:55

Glasina 

Intel kupuje Nvidiju

Internetom su ponovo počele kružiti glasine da se gigant u svijetu CPU-ova sprema kupiti GPU giganta.

Intel kupuje Nvidiju

Glasine o Intelovoj akviziciji Nvidije vode se već nekoliko godina, odnosno od kako je AMD kupio tvrtku ATI, pa je mnogima izgledalo vrlo logično da će sličan potez povući i najveći konkurent Advanced Micro Devicesa.

Kako je vrijeme prolazilo, ta se glasina polako stišavala uz povremene "peakove" koji su temeljeni na različitim poslovnim potezima obje tvrtke, najčešće dovodeći razloge njihovih otkazivanja projekata u međusobnu vezu. Na primjer, kada bi Intel obustavio neki projekt vezan uz grafiku, to je bilo "dokaz" da će koristiti usluge Nvidijinog portfelja ili obrnuto, a kada bi se takvo što pokazalo točnim, zvonila su zvona za uzbunu u uredništvima informatičkih medija.

No kako ne bismo pomislili da od tog "posla stoljeća" neće biti ništa, svjedoče nove glasine koje donosi BSN. U jednoj od njih se priča da Intel i Nvidia ovih dana zajedno "piju kavu", diskutirajući o budućim poslovima, razmjeni licenci i sličnim stvarima, što je teško za očekivati, obzirom da Intel još uvijek plaća Nvidiji 1,5 milijardi dolara što je dogovoreno prošle godine.

Međutim, kako piše BSN, postoji glasina koju su im šapnule ptičice koje cvrkuću da su pregovori o akviziciji postali ekstenzija licencnih dogovora, što će rezultirati potpunim prelaskom Nvidije u ručice Intela.

No najnovija glasina je još zanimljivija. U njoj se kaže da Intel nije kategorički opovrgao preuzimanje Nvidije, te da se priprema teren da CEO Nvidije i njegov menadžerski tim zauzmu visoka mjesta u novoj združenoj kompaniji.

Ta glasina ima temelje u navodnoj objavi Intelovog BoD-a (upravnog odbora), u kojoj je navedeno da Intel prvi puta u svojoj povijesti traži vanjsku osobu koja će preuzeti ulogu glavnog šefa tvrtke, ponajviše stoga što investitori nisu zadovoljni učinkom u segmentu mobilnih uređaja.

Potvrda glasine dolazi od toga što Intelov BoD navodno nema ništa protiv da osnivač i CEO Nvidije Jen-Hsun Huang preuzme ulogu šefa Intela.

BSN navodi kako nemamo razloga da te glasine odbacujemo kao previše šašave, obzirom da je Intel bio taj koji je prvi prišao Nvidiji sa željom da ugrade GeForce GPU u Intel x86 CPU, odnosno u proizvode koje danas poznajemo kao Sandy Bridge, Ivy Bridge i Haswell.

U svakom slučaju, svi koji volimo uz kave raspredati o teorijama zavjere i poslovnim čudima u domeni IT-a, sada imamo još malo mesa za održavanje ove glasine na životu, a ako se pokaže da je istinita, nitko sretniji od nas jer će nas "društvo u vuglecu" proglasiti IT prorocima

Već smo počeli smišljati imena podobna za novu tvrtku - Intelvidia, Vidi Intel, Invitelia... (nastavite niz u komentarima ove vijesti).

Izvor: BSN

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->