Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.05.2021. 13:45

IBM 

IBM proizveo prvi dvonanometarski čip na svijetu

IBM navodi na 2 nm procesori troše 75 posto manje energije od 7 nm čipova uz iste performanse.

IBM proizveo prvi dvonanometarski čip na svijetu

IBM kaže da je napravio veliki iskorak u tehnologiji čipova izradom prvom dvonanometarskog procesora na svijetu u koji su na površinu veličine nokta uspjeli ugurati 50 milijardi tranzistora.

Nova arhitektura bi mogla pomoći proizvođačima procesora da donesu boost u performasama za 45% uz istu potrošnju energije kao današnji 7 nm čipovi, ili istu razinu performansi uz 75 posto manju potrošnju energije, kao što možete vidjett u ovom videu.

Mobilni uređaji s 2 nm procesorima mogli bi omogućiti 4 puta veće trajanje baterije, pa IBM kaže da će i najžešći korisnici svoje telefone morati puniti svaka četiri dana. Nadalje, veliko ubrzanje rada osjetit će i laptopi, dok će autonomna vozila imati mogućnost znatno bržeg detektiranja objekata na cesti što će im značajno ubrzati reakcije.

Osim toga, IBM vjeruje da će novi procesori znatno unaprijediti energetsku učinkovitost podatkovnih centara, svemirskih istraživanja, umjetne inteligencije, 5G i 6G tehnologija, a od njih će koristi imati i kvantno računarstvo.

IBM_Research_2_nm

IMB je ovim prestigao Apple, AMD, Intel, Qualcomm i druge proizvođače procesora, a jedini koji radi na razvoju 2 nm tehnologije pored njega je TSMC, no on će tek iduće godine krenuti u proizvodnju 4 nm i 3 nm čipova.

Zasad nije poznato kada bi 2 nm procesori mogli stići na potrošačke uređaje, no vrlo je vjerojatno da ćemo ih morati pričekati barem dvije godine prije nego nam se nađu u mobitelima i laptopima, a najprije će se pojaviti u IBM-ovim Power Sistemima i IBM Z Mainframe serverima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IBM procesori 2 nm
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->