Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.04.2021. 14:23

Hakiranje 

Haker banaka osuđen na 10 godina zatvora

Šef poznate hakerske grupe koja je krala novce pomoću malicioznog bankarskog softvera provest će desetljeće iza rešetaka.

Haker banaka osuđen na 10 godina zatvora

Fedir Hladyr, 35-godišnji šef i sistemski administrator poznate hakerske grupe Fin7, koja je pomoću Carbanak malwarea američkim tvrtkama pokrala na milijarde dolara, osuđen je u SAD-u na 10 godina zatvora.

Na svom vrhuncu njegova je hakerska grupa imala više od 70 članova koji su bili podijeljeni u timove za upadanje u sustave, razvoj i instaliranje virusa i slanje lažnih emailova tvrtkama, a Hladyr je upravljao čitavim "biznisom" i bavio se administriranjem serverske mreže. 

Hakiranje je omogućilo digitalnim lopovima pokrasti desetke milijuna brojeva s kreditnih i debitnih kartica korisnika banaka i trgovačkih lanaca, a prema američkom Ministarstvu pravosuđa, grupa je opadala u računalne mreže tvrtki u svih 50 saveznih država SAD-a te je ujedno pokretala i napade u Velikoj Britaniji, Australiji i Francuskoj.

Hladyr, inače ukrajinski državljanin, uhićen je 2018. godine u Njemačkoj i izručen SAD-u.

Deset godina robije je dobio temeljem proglašenja krivim po dvije točke optužnice - za zločinačko udruživanje s ciljem počinjenja prijevare i za urotu zbog računalnog hakiranja.Vezani sadržaji
Ključne riječi haker Carbanak Fin7 Fedir Hladyr
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->