Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.12.2020. 15:33

Istraživanje tržišta 

Gameri glavni krivci za nestašicu grafičkih

Isporuke grafičkih kartica i GPU-a Nvidije, AMD-a i Intela narasle su za 10,8 posto.

Gameri glavni krivci za nestašicu grafičkih

Sudeći prema istraživanju analitičke tvrtke Jon Peddie Research, isporuke GPU-a su se u proteklom kvartalu povećale za 10,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ta povećanja su se odrazila na sve glavne proizvođače grafičkih kartica i GPU-ova, odnosno na AMD, Nvidiju i Intel, što je u konačnici dovelo i do povećanja isporuka PC računala, pa je to tržište zabilježilo rast od 9,47 posto.

Najveći rast na tržištu GPU-a bilježe dedicirana rješenja AMD-a i Nvidije za 14,44 posto, a zasigurno je pomogla i ogromna potražnja za novom serijom grafičkih kartica Nvidije RTX 3000, koje su odmah nakon lansiranja u rujnu razgrabljene iz dućana i još uvijek se teško nalaze u slobodnoj prodaji.

Mada mnogi korisnici za nestašicu grafičkih kartica obično krive rudare kriptovaluta i njihove farme za kopanje bitcoina, Jon Peddie Research se s time ne slaže, pa njegovi analitičari smatraju da je u posljednja dva kvartala ponajviše narastao interes za grafičkim karticama zbog gaminga, jer su brojni gameri zbog pandemije ostali kod kuće i znatno povećali vrijeme koje su provodili uz najnovije i najzahtjevnije video igre, koje u najvećem sjaju dolaze do izražaja upravo na novim GPU-ima, pa im je to bio glavni razlog za smjenu generacija grafičkog PC hardvera.

U novom izdanju časopisa Vidi br. 297 za prosinac možete pronaći našu recenziju grafičke kartice Palit GeForce Gaming ProRTX 3070 (slika gore) i saznati kako se nosi s najnovijim AMD-ovim grafičkim karticama Radeon RX 6800 i Radeon RX 6800 XT.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->