Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Xiaomi predstavio robota šljakera prije Tesle
Članak
Objavljeno: 12.08.2022. 10:51

CyberOne 

VIDEO: Xiaomi predstavio robota šljakera prije Tesle

Xiaomijev humanoidni robot iz dana u dan je sve spretniji i pametniji, a posebno voli cvijeće.

VIDEO: Xiaomi predstavio robota šljakera prije Tesle

Elon Musk je najavio da će u rujnu ove godine predstaviti svojeg prvog humanoidnog robota Optimusa, koji je dizajniran da zamijeni ljude u poslovima za koje danas kronično nedostaje kadrova.

Kako se čini, Xiaomi je preduhitrio Teslu jer je predstavio CyberOne robota "šljakera", koji neodoljivo podsjeća na Optimusa, a Kinezi to uopće ne doživljavaju kao kopiranje, jer su s njime u javnost zapravo izašli prije Muska i ekipe.

Xiaomi CyberOne visok je 177 cm, težak 52 kg, nosi nadimak "Metalni brat" i nekako mu je dodijeljen horoskopski znak Lav. Tijekom predstavljanje, nakon kratke šetnje do sredine pozornice, CyberOne je izvršnom direktoru Leiju Junu dao cvijet, prije nego što je pristao na snimanje selfija s čovjekom koji ga je stvorio., a nakon toga je uspio otići s pozornice bez ikakvih poteškoća.

Xiaomi CyberOne 2

CyberOne je drugi proizvod koji dolazi iz Xiaomi Robotics Laba, nakon CyberDoga predstavljenog u kolovozu prošle godine, koji je neka vrsta klona Boston Dynamicsovog Spota.

Humanoidni robot ima lice u obliku zakrivljenog OLED panela, može vidjeti svijet u 3D, čuti s dva mikrofona i identificirati 45 vrsta emocija iz ljudskih vokalnih izraza. Njegovo tijelo ima ukupno 21 stupanj slobode pokreta, što mu omogućuje 13 ugrađenih zglobova. Njegovi pokretači gornjih udova mogu raditi s preciznošću do 1 Nm za nježan dodir, a noge pokreću aktuatori do 300 Nm.

Uz predstavljanje Xiaomi je lansirao i kratki film u kojem prikazuje uspone i padove CyberOne robota tijekom hodanja cestom u pustopoljini, čime nam žele pokazati da je razvoj robota bio prilično mukotrpan dok nije postao dovoljno okretan i pametan da može sam pronaći, klasificirati i izvaditi cvijet s busenom zemlje kako bi ga mogao negdje presaditi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Lei Jun je objavio da će se CyberOne naći na tržištu po cijeni između 89.100 i 104.000 američkih dolara, no još ga trebaju usavršiti i pokrenuti serijsku proizvodnju kako bi postao pravi radnik.

Nije nam poznato je li ovo pokvarilo planove Musku pa ćemo se morati strpjeti dok nam idući mjesec ne pokaže Optimusa u akciji.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot Xiaomi CyberOne
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->