Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prva komercijalna pješčana baterija na svijetu
Članak
Objavljeno: 06.07.2022. 15:22

Polar Night Energy 

VIDEO: Prva komercijalna pješčana baterija na svijetu

U Finskoj je u pogon puštena prva komercijalna baterija na svijetu koja koristi pijesak kao medij za pohranu energije.

VIDEO: Prva komercijalna pješčana baterija na svijetu

Tvrtka Polar Night Energy je na zapadu Finske, na nekoliko sati vožnje od Helsinkija pokrenula prvo komercijalno baterijsko postrojenje koje koristi pijesak za pohranu toplinske energije.

Taj sustav za pohranu toplinske energije, temelji se na velikom, izoliranom čeličnom spremniku, širine od 4 metra i visine od 7 metara, koji je pun običnog starog pijeska. Kada se pijesak zagrije, pomoću jednostavnog izmjenjivača topline ukopanog u njegovu sredinu, ovaj uređaj može pohraniti impresivnih 8 megavatsati energije, pri nominalnoj snazi ​​od 100 kW, s pijeskom zagrijanim na otprilike 500-600 stupnjeva Celzijevih. Na kojem se principu rada sustav temelji možete vidjeti u ovom videu.

Kada je potrebno, energija se ponovno izdvaja kao toplina na isti način. Sustav koristi ovu pohranjenu toplinu, u kombinaciji s viškom topline iz vlastitih podatkovnih servera, za napajanje lokalnog sustava daljinskog grijanja, koji koristi vodu iz cijevi za prijenos topline koja se može koristiti za grijanje zgrada i bazena, u industrijskim procesima, ili u bilo kojoj drugoj situaciji koja zahtijeva toplinu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Stvarno je lako pretvoriti električnu energiju u toplinu", kaže tehnički direktor Polar Night Energya Markku Ylönen. "Ali vraćajući se s topline na električnu energiju, tu su vam potrebne turbine i složenije stvari. Sve dok toplinu koristimo samo kao toplinu, ostaje stvarno jednostavno."

Tvrtka navodi da sustav ima faktor učinkovitosti do 99 posto, sposobnost pohranjivanja topline uz minimalne gubitke mjesecima i životni vijek u desetljećima.

Također kažu da ne koriste nikakav poseban pijesak, jer je jedino važno da bude suh i bez zapaljivih sastojaka, pa kažu da ga vide kao kao idealni medij za pohranjivanje sa super niskim ili čak nultim troškovima.

Cijeli sustav je tako jednostavan i jeftin da Polar Night Energy tvrdi kako su troškovi postavljanja manji od 10 eura po kilovatsatu, a radi sama na potpuno automatiziran način, bez upotrebe potrošnog materijala i uz minimalnu cijenu.

Također kažu da se može jednostavno skalirati na sustave za pohranu energije od oko 20 gigavatsati koje proizvode stotine megavata nominalne snage, a pijesak se zagrijava do 1000 °C u određenim dizajnima. Moguće je stvoriti velika podzemna skladišta od napuštenih rudarskih okana ako su pravilnog oblika i nema potrebe za visokotlačnim posudama, dok je najveći trošak cijevni sustav.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->