Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Poletio najveći mlazni motor na svijetu
Članak
Objavljeno: 18.03.2018. 12:02

GE9X 

VIDEO: Poletio najveći mlazni motor na svijetu

Novi General Electricov mlazni motor naći će se u Boeingovom 777x mega zrakoplovu.

VIDEO: Poletio najveći mlazni motor na svijetu

Testni zrakoplov Boeing 747 s GE9X motorom ispod lijevog krila našao se u zraku, čime je dovršena još jedna važna faza u razvoju najmoćnijeg mlaznog motora na svijetu s potiskom od 50.000 tona koji posjeduje ventilator promjera od čak 340 cm.

hero-ge9x-top

Boeing je izradu motora povjerio tvrtki General ElectricAviation za potrebe opremanja svoje linije 777x putničkih zrakoplova koji bi u komercijalnu uporabu trebali krenuti 2020. godine.

Nakon kašnjenja testnih letova koji su trebali započeti krajem prošle godine, GE je napokon započeo s testiranjem GE9X motora na specijalno prilagođenom Boeingu 747, na kojem su pričvršćena još 3 standardna motora, a letovi se izvode u kalifornijskom Victorvilleu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon dovršetka ovih testova, motor će se naći u Boeing 777x zrakoplovu s rasponom krila od 71,8 metara koji će prevoziti 400 putnika, odnosno 34 više od konkurenta Airbusa A350-1000.

Nakon probnog leta u kojem su inženjeri željeli provjeriti funkcionira li motor dobro, GE je izdao priopćenje u kojem navodi da je u potpunosti zadovoljan svim njegovim performansama.    

"GE9X i Victorville timovi su se mjesecima pripremali za testni let, a njihov trud se u potpunosti isplatio savršenim prvim letom", navodi Ted Ingling, generalni direktor GE9X programa u GE Aviationu.

ge9x-2

Boeing navodi da će 777-9X biti najveći i najučinkovitiji dvomotorni putnički zrakoplov na svijetu koji će sadržavati najprostraniju kabinu i veće prozore u odnosu na njegov dosadašnji zrakoplov 787 Dreamliner.

Boeing 777-9X

GE je već zaprimio više od 700 narudžbi za novi motor, u vrijednosti od 29 milijuna dolara.

Jedna od posebnih značajki motora su i materijali otporni na vrućinu poznati kao CMC (ceramic matrix composite), koji se nalaze u komori za izgaranje i turbini, te mogu raditi na temperaturama do 1.300°C, a u izradi se koristila i tehnologija 3D printanja kojom su između ostaloga izrađeni i ubrizgivači goriva.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam