Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Nova Hyundaijeva platforma za električne aute
Članak
Objavljeno: 04.12.2020. 15:03

E-GMP 

VIDEO: Nova Hyundaijeva platforma za električne aute

Na novoj E-GMP platformi Hyundai će proizvesti 23 modela električnih automobila nove generacije.

VIDEO: Nova Hyundaijeva platforma za električne aute

Hyundai nije novo ime u industriji električnih automobila jer ih proizvodi još od 2014. godine. No svi električni automobili koje su do sada proizvodili temelje se na postojećim platformama za benzince koje su prerađene za električni pogonski sustav.

Iz tog razloga Hyundai je odlučio razviti potpuno novu platformu pod nazivom E-GMP, koja je službeno predstavljena na online konferenciji i trebala bi predstavljati temelj za 23 njegova nova električna automobila, među kojima će se naći nadolazeći Ioniq modeli 5, 6 i 7, za koje tvrtka misli da će biti prodavani u milijunima primjeraka do sredine ovog desetljeća. 

Izrada platforme koja će biti namijenjena isključivo električnim automobilima je dobar potez Hyundaija, jer će mu biti puno lakše smještanje motora i baterijskih paketa, što će u konačnici omogućiti veću slobodu u dizajnu i opremanju vozila, a to će se na kraju odraziti i na težinu, brzinu, aerodinamiku, performanse, pa i cijenu po krajnjeg korisnika, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Nadalje, standardizirana modularna platforma će omogućiti izradu raznovrsnih tipova vozila, od sportskih, obiteljskih, pa sve do monovolumena i kamioneta, a također će odigrati veliku ulogu u jednostavnosti i brzini sklapanja automobila te manjim troškovima rada, što je sve ukalkulirano u razvoj E-GMP-a.  

Hyundai tvrdi da će nova platforma doprinijeti i do povećane gustoće energije u usporedbi s drugim platformama električnih automobila za 10 posto, što znači veće baterijske kapacitete i veće domete vozila s jednim punjenjem.

Jedan od aduta će biti i sustav za punjenje, koji će sadržavati arhitekturu za brzo punjenje pomoću "level 3" DC punjača od 800 V, koja će se ovisno o situaciji moći spustiti na 400 V. Hyundai vjeruje da će njegovi novi automobili imati domet oko 500 km s jednim punjenjem i moći će napuniti baterije do 80 posto kapaciteta za 18 minuta, dok ćete za 5 minuta provedenih na punjaču dobiti dodatnih 100 km vožnje.

Pored toga vozila će imati reverzibilna punjenje, što znači da će se moći puniti iz strujnih utičnica, ali će također imati i mogućnost povratka struje u opskrbnu mrežu, kuću korisnika, ili se koristiti za napajanje drugih vozila.

Prva vozila temeljena na novoj E-GMP platformi trebala bi se pojaviti iduće godine, za kada je planiran i dolazak Ioniq 5 modela.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->