Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Najveća kolekcija zaboravljenih tech zvukova
Članak
Objavljeno: 28.11.2022. 15:11

Obsolete Sounds 

VIDEO: Najveća kolekcija zaboravljenih tech zvukova

Ideja projekta je očuvati zvukove koji su nestali zajedno s proizvodima koji su ih stvarali.

VIDEO: Najveća kolekcija zaboravljenih tech zvukova

Sjećate li se zvuka 56K modema? Premotavanja kazete Sony Walkmana? Tipkanja stare pisaće mašine Olivetti, zvona Nokije 5120, ili zujanja brijaćeg aparata iz 1984. godine? Možda vam neki od tih zvukova još uvijek "kruže" u glavi, no ako ste rođeni u posljednjih nekoliko desetljeća, vjerujemo da neke nikada niste ni čuli ili ste ih potpuno zaboravili.

Ekipa s Oxforda pod vodstvom inženjera zvuka Stuarta Fowkesa, odlučila je napraviti najveću bazu tih i drugih zastarjelih zvukova pod nazivom Obsolete Sounds i očuvati ih od zaborava, u okviru projekta Cities and Memory.

Fowkes tvrdi da se u njihovoj bazi može pronaći neke jako stare i vrlo rijetke zvukove koji se kreću od zvukova iz starih video igara, snimki starih prijevoznih sredstava i brojnih mehaničkih zvukova iz prastarog računalnog hardvera.

Između ostaloga, tu ćete naći "roštanje" starog Seagate tvrdog diska, tipkanje na tipkovnici Apple iBook Duo 230 prijenosnika, ili kljucanje na prastarim pisaćim mašinama. 

Osim što su objavili same zvukove, Fowkes i društvo su napravili remiksove svakog od njih uz dodatak glazbe koju je radilo više od 150 glazbenika i inženjera zvuka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Fowkes planira bazu stalno širiti, kako bi kolekcija prerasla u svojevrsni muzej zvukova. Kako to zvuči možete provjeriti na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Obsolete Sounds
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->