Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Dron bus je novi tip zračnog transporta
Članak
Objavljeno: 13.06.2021. 12:53

Kelekona 

VIDEO: Dron bus je novi tip zračnog transporta

Američki starup kaže da bi dizajn novog tipa eVTOL letjelice mogao biti dovršen do 2024. godine.

VIDEO: Dron bus je novi tip zračnog transporta

U doba kada brojne tvrtke poput Ubera žele u svoju ponudu uvesti autonomne leteće taksije bez vozača, američki startup Kelekona želi otići na korak dalje - izradom prvog letećeg drona busa za 40 putnika, koji bi iza 2024. godine treba debitirati na 30-minutnoj ruti između Manhattana i Hamptona, a karta će putnike koštati 85 dolara.

Veliki električni putnički dron s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem nazivaju letećim vlakom, a njegova šasija će biti izrađena 3D printanjem, dok će pogonski sustav biti dovoljno snažan za prijevoz 40 putnika i pilota, ili 5 tona tereta, što je značajna razlika u odnosu na leteće taksije koji će moći prevoziti samo nekoliko putnika. 

Kako bi to bilo moguće, potreban je snažan baterijski paket, a Kalekona tvrdi da je na dobrom putu da ga realizira. Paket uspoređuju s baterijama nalik onima u Tesla Model S automobilima koje su spojene u jedan veliki modularni baterijski paket.

dron bus 2

"Ono što mi zapravo stvaramo je jedna velika leteća baterija", izjavio je Braeden Kelekona, osnivač i CEO tvrtke koji dodaje kako drona grade upravo oko baterije. "Umjesto izrade šasije i potom razmišljanja kako ćemo u nju smjestiti bateriju, mi počinjemo od baterije na koju onda dodajemo druge stvari".

Baterija bi prema njegovim riječima trebala imati 3,6 megavatsati kapaciteta, što je dovoljno za napajanje stotina ili čak tisuća domova.

Kelekona priznaje da još nije izradila pravu leteću platformu, a sve što su do sada razvili odvija se u računalnim simulacijama, a nakon što budu zadovoljni rezultatima započet će s gradnjom prvog prototipa.

Animaciju leta Kelekona letećeg busa možete vidjeti u ovom videu.

 Vezani sadržaji
Ključne riječi dron bus Kelekona eVTOL
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->