Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Brk u crvenom krvnom zrncu
Članak
Objavljeno: 21.11.2023. 16:22

MCN 

VIDEO: Brk u crvenom krvnom zrncu

Australski istraživači su izradili najmanji brk na svijetu i ugradili ga u jedno crveno krvno zrnce.

VIDEO: Brk u crvenom krvnom zrncu

Znanstvenici australske tvrke Melbourne Center for Nanofabrication (MCN), nastale od strane istraživača sa sedam sveučilišta, poznati su po metodama nanofabrikacije, odnosno tehnikama koje se koriste za izradu lijekova i sićušnih komponenti za senzore, optiku i mikrofluidne sustave.

U svojem najnovijem projektu, primijenili su te tehnike za izradu najmanjeg brka na svijetu koji su ugradili u jedno jedino krvno zrnce.

Ako se pitate zbog čega bi netko uopće stavio brk u crvenu krvnu stanicu, jedan od odgovora bi bio zato jer to može, no projekt ima i dublji značaj, jer su istraživači ovime željeli skrenuti pozornost javnosti na važnost darivanja krvi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Krvna stanica izolirana je iz uzorka uzetog od dobrovoljnog darivatelja, fiksirana na pozlaćeno stakalce i zatim obložena 15-nanometarskim slojem metala, a slike gotovog brka u krvnoj stanici snimljene su skenirajućim elektronskim mikroskopom.

Projekt je ujedno i potpora dobrotvornoj udruzi za zdravlje muškaraca Movember, koja potiče muškarce da puste brkove kako bi podigli svijest o problemima poput raka prostate i testisa, kao i samoubojstava muškaraca, a u ovom slučaju je, kao što smo rekli, cilj bio je istaknuti važnost darivanja krvi.

“Darivanje krvi nije samo način da pomognete svojim prijateljima, to je također odličan način da upoznate svoje zdravlje i pritom spasite život, pri čemu svako darivanje uključuje provjeru otkucaja srca, krvnog tlaka, a također provjeravamo razine zaliha željeza kod novih muških darivatelja”, rekla je Alison Gould, glasnogovornica australskog Crvenog križa Lifeblood. "Iako su ovi brkovi mali, nadamo se da mogu imati veliki utjecaj i potaknuti nekoliko muškaraca i žena da daju krv i pruže svoj doprinos zdravlju muškaraca.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MCN
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->