Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: 3D printana kuća od blata
Članak
Objavljeno: 12.06.2021. 10:52

TECLA 

VIDEO: 3D printana kuća od blata

Za kuću je utrošeno 60 kubičnih metara blata koje je mlaznica printera istisnula u dužini od 150 km.

VIDEO: 3D printana kuća od blata

3D printanje kuća nije nova stvar i postoje brojni projekti koji su uključivali robote-3D printere koji su sloj po sloj gradili nastambe raznih veličina i oblika od betona.

Talijanski arhitekti iz studija Mario Cucinella Architects (MC A), odlučili su tom tehnikom izraditi kuću koja je u potpunosti izrađena od jednog od najstarijih materijala od kojih su siromašni stanovnici našeg planeta u prošlosti gradili kuće - zemlje i vode, odnosno blata.

TECLA-Collater.al-2

Korištenjem 3D printera Crane WASP koji izgleda poput dizalice s dvije ruke, mlaznicama je simultano istiskivano blato koje je u slojevima materijala gradilo nastambu oblika dvije spojene kupole, prema dizajnu arhitekta Maria Cuchinelle.

Tecla-3D-printed-house-WASP-img1

Kuća pod nazivom Tecla dizajnirana je kao svojevrsni demonstrator jeftine održive gradnje, a Crane WASP robotski printer dobio je 7.000 instrukcija za stvaranje 350 12-milimetarskih slojeva iz kojih su nastajali zidovi. Za čitavu konstrukciju je utrošeno manje od 6 kW energije a gradnja je trajala oko 200 sati koji su se protegli na nekoliko mjeseci.

Na taj način nastala je prva 3D printana elegantna kuća koja je u cijelosti izrađena od čiste zemlje pomiješane s vodom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Kuća ima oko 60 kvadratnih metara stambenog prostora i sastoji se od "dnevne sobe" s kuhinjom te takozvane "noćne zone", a i namještaj je također printan od lokalne zemlje i integriran u strukturu, dok svaka kupola posjeduje i prozirni stakleni krov koji se prema potrebi otvara i propušta prirodnu svjetlost i toplinu u prostor.

TECLA-Collater.al_

Talijanski arhitekt u budućnosti namjerava graditi slične kuće koje će se sastojati od više katova, a u neke od njih namjerava integrirati druge materijale iz lokalnih izvora, poput drva za podove i drvenih greda koje će ojačati strukturu.Vezani sadržaji
Ključne riječi 3D printanje Blato kuća Tecla
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->