Nalazite se
  • Pop Tech
  • Spot i drugi roboti testirani u ratnim uvjetima
Članak
Objavljeno: 08.04.2021. 13:33

Ratni roboti 

Spot i drugi roboti testirani u ratnim uvjetima

Francuska vojna škola testirala je Spota i druge robote u napadačkim i obrambenim djelovanjima.

Spot i drugi roboti testirani u ratnim uvjetima

Sigurni smo da nitko od vas tko je ikada vidio napredne Boston Dynamicsove robote poput Atlasa i Spota u akciji, nije mislio da će se koristiti samo u civilnom sektoru.

Francuska vojska odlučila je provjeriti učinkovitost Spota u ratnim uvjetima, pa je vojna škola Saint-Cyr Coëtquidan isprobala njegove mogućnosti u radu s vojnicima u vježbi koja je simulirala borbena djelovanja.

Osim Spota, Francuzi su testirali i još nekoliko drugih manjih robota koji bi se u skoroj budućnosti mogli naći u ratovima širom svijeta, a testiranje je bilo namijenjeno polaznicima vojne škole kako bi ih se potaklo na razmišljanje o tome kako bi mogli koristiti robote u budućim borbenim situacijama.  

Polaznici škole su dizajnirali tri napadačke i obrambene misije, u kojima je Spot prvenstveno služio za izviđanje.

Drugi roboti koji su se testirali bili su gusjeničar-tenk pod nazivom OPTIO-X20 naoružan topom i  Barakuda, oklopljeni dron na kotačima, čija uloga je pružiti zaklon vojnicima.

EySrzyNXMAEuoih

Prema izvještaju zapovjedništva vježbe, roboti su malo usporili borbena djelovanja, no uvelike su pomogli u sigurnosti vojnika. Jedan vojnik je primjerice bez Spota "poginuo" u prvom napadu, no u drugom je uspio preživjeti zahvaljujući Spotovom izviđanju.

EySrykVXMAUIqDI

Još čekamo kada će se provesti vježba u kojoj će velike jedinice naoružanih robota krenuti u opći napad na ljude. Uopće ne sumnjamo da ćemo i to doživjeti vrlo brzo. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->