Nalazite se
  • Pop Tech
  • Računalni vid stiže u utrke Formule 1
Članak
Objavljeno: 24.11.2023. 12:47

FIA 

Računalni vid stiže u utrke Formule 1

FIA razvija umjetnu inteligenciju za prepoznavanje bolida i poboljšanje kontrole ograničenja staze.

Računalni vid stiže u utrke Formule 1

Vozači bolida Formule 1 prije svake utrke dobro prouče svaku stazu i znaju točno kako uštedjeti svaki djelić sekunde u savladavanju zavoja na najoptimalniji način. Međutim, ponekada im se dogodi namjerno ili slučajno da izađu iz dozvoljenih dijelova staze i steknu si prednost na ilegalan način, što je ponekada teško pratiti sucima jer se može raditi o centimetrima.

Iz tog razloga Međunarodna automobilistička federacija FIA sprema se testirati AI sustav računalnog vida koji uključuje "analizu oblika", u kojoj se prati liniju koja označava rub staze, a softver izračunava broj piksela iza te linije, odnosno otkriva je li bolid izašao iz dozvoljenog dijela staze, nelegalno presjekao neki zavoj, i to sve može obaviti s velikom preciznošću.

computer_vision

FIA naglašava da AI neće (barem ne u početku) samostalno donositi odluke o prekršajima temeljem čega bi se vozačima mogle izricati kazne, već će služiti kao dodatni sloj provjere.

AI sustav računalnog vida za praćenje utrka će se testirati ovaj vikend na velikoj nagradi Abu Dhabija (24.-26.11.2023.), a ako FIA bude zadovoljna mogao bi iduće sezone postati službeni alat u nadzoru utrka Formule 1.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Formula 1 FIA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->