Nalazite se
  • Pop Tech
  • Mercedesov Formula 1 tim sada koristi biogoriva
Članak
Objavljeno: 24.09.2022. 12:54

HVO 100 

Mercedesov Formula 1 tim sada koristi biogoriva

Mercedesova F1 momčad koristi biogoriva kako bi smanjila emsije CO2 za 89 posto.

Mercedesov Formula 1 tim sada koristi biogoriva

Formula 1 baš i nije ekološki "friendly" organizacija, ali pokušava postati puno zelenija. F1 cilja na nultu emisiju ugljika do kraja desetljeća, a proizvođači motora testirali su održiva goriva tijekom posljednjih nekoliko godina.

Čelnici F1 imaju za cilj koristiti samo održiva goriva u F1 automobilima do 2026. godine. Trkaći automobili su samo mali dio slagalice. Održavanje dva tuceta velikih nagrada diljem svijeta zahtijeva prebacivanje automobila, dijelova i drugih materijala između staza, što stvara više emisija ugljika.

Mercedes-AMG F1 tim eksperimentirao je s načinom smanjenja emisija pa je koristio hidrotretirano biljno ulje (HVO 100) kao biogorivo u 16 kamiona dok je selio opremu između Spa, Zandvoorta i Monze za posljednje tri europske velike nagrade sezone.

M256865_4252

Budući da su te staze relativno blizu jedna drugoj, Mercedes se nije morao oslanjati na zračni prijevoz za otpremu bolida i komponenti. To je timu dalo dobru priliku za testiranje biogoriva, s obzirom na ukupnu udaljenost vožnje od oko 1.400 kilometara. Međutim, tim je primijetio da je potrebno koristiti dizelsko gorivo zadnjih 20 km zbog problema s opskrbom.

Analiza je pokazala da je korištenje HVO 100 smanjilo emisije za 89 posto. Sveukupno, Mercedes je uštedio 44.091 kg emisije ugljičnog dioksida, u usporedbi s korištenjem isključivo dizela. HVO 100 se dobiva iz biljnih ulja, otpadnih ulja i masti te ne sadrži fosilna goriva.

Za uporabu u Formuli 1 testiraju se i druga biogoriva. Momčadi su ove sezone počele koristiti biogoriva E10 (koja sadrže 10 posto obnovljivog etanola) u bolidima F1 kao dio prijelaza na potpuno održiva goriva.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Biogorivo Mercedes F1 HVO 100
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->