Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kupite izvorni kod weba na aukciji
Članak
Objavljeno: 16.06.2021. 11:18

WWW 

Kupite izvorni kod weba na aukciji

Sir Tim Berners-Lee prodaje prvi izvorni kod web preglednika kao NFT.

Kupite izvorni kod weba na aukciji

Želite li postati vlasnik djelića povijesti računalstva i interneta, aukcijska kuća Sotheby's će vam uskoro omogućiti da na aukciji kupite izvorni kod WorldWideWeb preglednika kojeg je razvio fizičar i računalni znanstvenik Sir Tim Berners-Lee osamdesetih godina prošlog stoljeća na CERN-u.

Osim samog računalnog koda, u paketu ćete dobiti i osobno pismo Berners-Leeja, datoteku u vektorima koju možete isprintati kao poster i 30-minutni video na kojem se vidi upisivanje koda.

Potvrdu da ste vi vlasnik izvornog koda weba dobit ćete u obliku NFT-a, sve popularnijeg digitalnog tokena temeljenog na blockchain tehnologiji koji se sve češće koristi za trgovinu unikatnim digitalnim predmetima i umjetničkim djelima.

Prema priopćenju koje je izdao Sotheby's, svu zaradu od prodaje izvornog koda weba Berners-Lee i njegova supruga namjeravaju podijeliti u dobrotvorne svrhe.

Obzirom da je Berners-Lee još od starta razvoja WWW-a na CERN-u odlučio da neće patentirati ili licencirati web tehnologiju, ovo će biti prvi puta da će ostvariti direktni profit od svoje kreacije koju danas svi koristimo i bez koje ne bi bilo interneta kakav poznajemo.  

Ako želite kupiti izvorni kod weba, svoju ponudu na aukciji možete iznijeti između 23. i 30. lipnja. Početna cijena iznosi 1.000 američkih dolara, no Sotheheby's i Berners-Lee vjeruju da će tijekom nadmetanja postići znatno veći iznos. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->