Nalazite se
  • Pop Tech
  • Borbeni mikrodronovi napadaju u rojevima
Članak
Objavljeno: 19.06.2021. 20:14

Mikrodronovi 

Borbeni mikrodronovi napadaju u rojevima

Američka vojska na bojišnice želi dovesti rojeve borbenih robota insekata.

Borbeni mikrodronovi napadaju u rojevima

Istraživački odjel Američkog ratnog zrakoplovstva AFRL potpisao je ugovor s tvrtkom Airion Health LLC za izradu i patentiranje mikrodronova s pokretnim krilima kojima se može upravljati u 6 smjerova, čime se postižu mogućnosti letenja i manevriranja nalik insektima bez potrebe korištenja snažnih računala.

Ideja Američkog ratnog zrakoplovstva je da se mikrodronovi koriste u rojevima na bojišnicama za potrebe izviđanja ali i za eliminacije pojedinačnih meta prije nego se pošalju ljudske jedinice.

To znači da žele napraviti nešto poput dosadnih robota komaraca koji će se obrušavati na neprijateljske vojnike, no nije jasno na koji način će ih "eliminirati". Možemo pretpostaviti nekoliko scenarija. Jedan u kojem bi mogli nositi "žalce" impaktore s malim eksplozivnim nabojima. Kada bi se žalac zabio u kožu aktivirao bi eksploziv koji možda ne bi mogao napraviti veliku štetu, ali kada bi se u vas zabilo stotinjak takvih "pčelica", posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne. Drugi način bi mogao biti uz pomoć otrova, a treći prodor velikom brzinom, što znači da bi dron postao nešto poput upravljivog metka s krilima, no to nam je malo teško povjerovati.

Ono što je poznato iz patenta je da žele omogućiti daljinsko upravljanje mikrodronovima i da sićušne letjelice sadrža dva "motora", odnosno aktuatora (pokretača) koji omogućuju mehaničko pokretanje uz 6 razina leta, što znači da bi mikrodronovi mogli mijenjati pozicije naprijed-nazad, gore-dolje i lijevo-desno.

Osim za bojišnice, ovakvi mikrodronovi bi mogli biti jako korisni u komercijalnom industrijskom sektoru za inspekcije uskih prostora poput strojeva, tunela i cijevi.

Hoće li i kako ovaj projekt biti realiziran teško je reći, ali očito je da još jedan element iz SF filmova i video igara stiže u stvarnost.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->