Nalazite se
  • Pop Tech
  • 24 sata umjesto godinu dana za zavarivanje reaktora
Članak
Objavljeno: 21.02.2024. 11:49

Sheffield Forgemasters 

24 sata umjesto godinu dana za zavarivanje reaktora

Zavarivanje elektronskim snopom donosi prekretnicu u montaži nuklearne posude pune veličine s malim modularnim nuklearnim reaktorom.

24 sata umjesto godinu dana za zavarivanje reaktora

Mali nuklearni reaktori predstavljaju budućnost atomske energije i mogli bi se naći na mnogim mjestima na Zemlji gdje je opskrba električnom energijom ograničena, ali i u svemiru, odnosno na Mjesecu i Marsu, gdje će biti od velike važnosti budućim kolonizatorima.

Tvrtka Sheffield Forgemasters, smještena u Sheffieldu, Južni Yorkshire, Engleska, specijalizirana za proizvodnju velikih čeličnih odljevaka, predstavila je veliki iskorak u konstrukciji malog modularnog reaktora (SMR-a), jer je zavarila posudu nuklearnog reaktora pune veličine za manje od 24 sata umjesto uobičajenih 12 mjeseci.

Sheffield Forgemasters je bio pionir u industrijalizaciji lokalnog zavarivanja elektronskim snopom (LEBW), a potpuno zavarivanje posude označava 'ključni trenutak' u razvoju zavarivanja, jer je potrebno manje od 24 sata da se dovrše četiri, debela, nuklearna zavara, što obično zahtijeva godinu dana rada da se završi.

Zavarivanje elektronskim snopom je vrsta zavarivanja taljenjem fokusiranim snopom elektrona. Kinetička energija elektrona koji se ubrzavaju u električnom polju visokog napona pretvara se u toplinu koja tali metal.

"S promjerom od tri metra i debljinom stijenke od 200 mm, konstrukcija i mogućnosti LEBW-a, postavljaju dramatičan novi standard za zavareno spajanje komponenti debelih stijenki, dosad neisprobano na pokaznom modelu", navodi tvrtka u svojem priopćenju.

Profesor Jesus Talamantes-Silva, direktor istraživanja, dizajna i tehnologije u Sheffield Forgemastersu, komentirao je: "Oduševljeni smo što smo postigli značajnu prekretnicu u sastavljanju demonstratora nuklearne posude, koristeći zavarivanje elektronskim snopom po prvi put u ovoj mjeri, sa 100 posto uspjeha i bez nedostataka."

Sheffield Forgemasters primijenio je posebno razvijene parametre, pomno fino podešene tijekom faze razvoja zavarivanja, uključujući inovativne tehnike nagiba prema unutra i nagiba prema van za početak i završetak zavara, osiguravajući čist i potpun zavareni spoj.

To je jedina tvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu koja ima sposobnost proizvodnje velikih otkivaka potrebnih za SMR-ove, a sada ima dugogodišnje razvojno vodstvo u odnosu na globalne konkurente u zavarivanju sklopova debelih stijenki.

Dr. Michael Blackmore, viši razvojni inženjer i voditelj projekta, rekao je: "Implikacija ove tehnologije u nuklearnoj industriji je monumentalna, potencijalno izbacujući skupe procese zavarivanja iz jednadžbe".

Modularni reaktori imaju potencijal revolucionirati industriju nuklearne energije pretvaranjem nuklearnih elektrana iz velikih građevinskih projekata u tvornički proizvedenu robu.

Umjesto da budu u biti jednokratni, modularni reaktori imaju standardizirani dizajn, mogu se masovno proizvoditi, instalirati u bilo kojem broju potrebnom za lokalne potrebe i ne zahtijevaju nevjerojatno skupe zgrade o kojima ovise konvencionalni reaktori.

Prvi klijenti koji uvode SMR reaktore dolaze iz vojnog sektora, a prvih 15 reaktora izradit će Rolls-Royce.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Sheffield Forgemasters
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->