Nalazite se
  • Pop Tech
  • 2026. godine žele sletjeti na Mars
Članak
Objavljeno: 26.05.2023. 12:40

Odgode

2026. godine žele sletjeti na Mars

Privatni svemirski pothvat cilj povijesnog slijetanja na Mars najavio je 2022. za 2024. godinu – sad su odlučili da je 2026. ta godina

2026. godine žele sletjeti na Mars

Impulse Space i Relativity Space žele postati prvo komercijalno društvo koje će sletjeti na Crveni planet, ali odgađanja su pomaknula očekivano polijetanje

Komercijalno slijetanje na Mars će morati pričekati još malo nakon što su dvije privatne svemirske tvrtke ažurirale svoj plan slijetanja na Crveni planet – odgodile su ga za dvije godine zbog razloga kojeg nisu obznanili.

U govoru na samitu Humans to Mars, koji se održao od 16. do 18. svibnja u Washingtonu, rukovoditelji privatnih svemirskih tvrtki Impulse Space i Relativity Space objavili da je njihov zajednički pothvat slijetanja na Mars prebačen na 2026. godinu.

Ove dvije firme objavile su prvo svoje planove o pokretanju prve komercijalne misije na Mars u srpnju 2022., podijelivši tom prilikom informaciju da je početak misije predviđen za 2024.

Iako nisu obznanili razlog odgode, moguća je povezanost s odlukom tvrtke Relativity Space da odustane od svoje rakete Terran-1 nakon što nije uspjela dosegnuti orbitu tijekom svog prvog leta u ožujku. Umjesto toga, tvrtka, koja svoje rakete gradi koristeći 3D printanje metala, se trenutno fokusira na razvoj njena nasljednika Terran-R, koji će debitirati 2026., dvije godine kasnije nego što je to očekivano.

Terran-R bi trebalo biti 3D-printano, orbitalno lansirno vozilo za srednje do teške objekte. Trebalo bi moći u orbitu prenijeti 33.5 metričkih tona. Zbog toga, Relativity Space želi koristiti Terran-R u svojoj nadolazećoj misiji na Mars.

S druge strane, Impulse Space će misiji pridonijeti s vozilom za kretanje po Marsu i Mars Landera za istraživanje planeta.

Ove dvije tvrtke ne samo da žele postati prvo komercijalno društvo koje će sletjeti na Mjesec, već žele lansirati regularne misije na Crveni planet kako bi stvorili „konstantni lanac opskrbe na Mars“, rekao je Josh Brost iz tvrtke Relativity Space.

Vrijeme kad se mogu poslati misije sa Zemlje na Mars otvara se svakih 26 mjeseci, a prema Barryju Matsumori iz Impulse Spacea, ove dvije firme žele poslati „barem jednu misiju gore“ svaki taj period za lansiranje misija.

„Čineći transport na Mars cjenovno pristupačnijim, otvarate tu konstantu koja može dovesti do napretka koji se prije nije mogao ni zamisliti“, dodao je Josh Brost.

Privatne svemirske tvrtke počinju ciljati visoko. Kalifornijska firma Rocket Lab želi lansirati prvi komercijalnu misiju na Veneru i istražiti oblake planete da vide je li planet naseljiv.

Međutim, kao što je neuspjeli pokušaj tvrtke Ispace iz Tokija da postane prva tvrtka koja je sletjela na Mjesec demonstrirao, svemir je jako težak. I možda komercijalni svemirski pothvati i dalje moraju steći još iskustva prije uspješnog slijetanja.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->