Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • WhatsApp neće dozvoliti vladama praćenje komunikacija
Članak
Objavljeno: 02.08.2022. 11:18

WhatsApp 

WhatsApp neće dozvoliti vladama praćenje komunikacija

Velika Britanija traži mogućnost skeniranja konverzacija vezanih uz zlostavljanje djece, no WhatsApp ne želi činiti iznimke.

WhatsApp neće dozvoliti vladama praćenje komunikacija

WhatsApp je jedna od najpopularnijih komunikacijskih i chat platformi na svijetu, na kojoj se korisnici osjećaju prilično sigurni zbog end-to-end enkripcije koja onemogućuje presretanje i prisluškivanje tekstualnih, glasovnih i video poruka.

No Meti, koja je već duže vrijeme vlasnik WhatsAppa, glavobolje često stvaraju zakonodavci nekih država koji žele dobiti mogućnost praćenja komunikacija zbog lova na kriminalce, pedofile, teroriste i druge skupine korisnika koji predstavljaju prijetnju po javnu i nacionalnu sigurnost.

Najnoviji takav zahtjev dolazi kroz zakon Velike Britanije pod nazivom Online Safety Bill, kojim se WhatsApp želi natjerati da prema sudskom nalogu isključuje E2E enkripciju i omogući skeniranje komunikacija te pretrage bilo kakvih sadržaja vezanih uz zlostavljanje djece, no Meta ne želi popustiti.

Prema izjavi CEO-a platforme Willa Cathcarta za BBC, WhatsApp ne želi kompromitirati privatnost svih korisnika zbog toga što vlada želi skenirati konverzacije manjeg broja korisničkih računa.

“Ako bismo morali smanjiti sigurnost za cijeli svijet, kako bismo zadovoljili zahtjeve u jednoj zemlji, to bi bilo vrlo glupo prihvatiti za nas, čineći naš proizvod manje poželjnim za 98% naših korisnika zbog zahtjeva od 2%. Ono što se predlaže jest da mi, bilo izravno ili neizravno putem softvera - čitamo svačije poruke. Mislim da ljudi to ne žele”, rekao je Cathcart.

S druge strane, britanska vlada kaže da bi end-to-end enkripcija s vremenom mogla postati prepreka u svakom pokušaju hvatanja kriminalaca koji se skrivaju pod ovom tehnologijom kada idu na internet, no kako se čini, WhatsApp nema namjeru popustiti jer bi otvaranjem jednih "stražnjih vrata", omogućio uhođenje svih korisnika, a to si ne želi dopustiti. Hoće li zbog toga dobiti kakve sankcije od Britanaca tek trebamo vidjeti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi enkripcija WhatsApp end-to-end
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->