Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.02.2021. 10:09

Hakiranje 

VIDEO: Haker pokušao zatrovati vodovod u Floridi

Upadom u računalo vodovoda haker je u pitku vodu poslao enormne količine kemikalije protiv kamenca.

VIDEO: Haker pokušao zatrovati vodovod u Floridi

U američkom gradu Oldsmaru u Floridi započela je velika istraga koju provode Ured šerifa, FBI i Tajna služba, nakon što je otkriven napad nepoznatih hakera koji su namjeravali zatrovati pitku vodu.

Jedan od zaposlenika vodovoda koji je na daljinu nadzirao rad postrojenja preko računala, u jednom je trenutku primijetio da mu se kursor počeo sam kretati po ekranu i potom je svjedočio hakerskom preuzimanju kontrole nad softverom kojim se regulira kemijski sastav gradske vodoopskrbe. Nakon toga haker je povećao koncentraciju natrijevog hidroksida ili kaustične sode sa 100 dijelova prema milijun na enormnih 11.000 prema milijun. 

Kaustična soda se u vodovodu u malim količinama koristi za regulaciju pH, no veće koncentracije mogu biti vrlo opasne po ljude jer se radi o nagrizajućoj lužini koja se već desetljećima koristi za čišćenje i dezinfekciju, od odčepljivanja vodovoda do skidanja kamenca, masnih naslaga i boja s raznih materijala.

Na svu sreću, zaposlenik koji je primijetio promjenu u regulaciji kemijskog sastava, odmah je vratio razinu natrijevog hidroksida na normalnu.

Na tiskovnoj konferenciji, dužnosnici Ureda šerifa su izjavili kako grad nije bio u opasnosti od trovanja, jer je potrebno dulje od jednog dana da kemikalija dođe u sustav vodoopskrbe, a pored toga postoji čitav niz sustava koji bi detektirali dramatičnu promjenu pH vode, kao što objašnjava šerif Bob Gualtieri u ovom videu.

Šerif je također naveo kako su se u istragu slučaja uključile razne američke agencije, no za sada još nemaju nikog osumnjičenog za ovo opasno hakiranje.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->