Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Damir Šlogar o prodaji gaming studija za 76 M dolara
Članak
Objavljeno: 04.09.2020. 14:10

VIDI Podcast 

VIDEO: Damir Šlogar o prodaji gaming studija za 76 M dolara

Zagrepčanin je prodao švedskoj tvrtki EG7 svoj Big Blue Bubble studio, a za VIDI ekskluzivno otkriva tajne uspješnog gaming biznisa.

VIDEO: Damir Šlogar o prodaji gaming studija za 76 M dolara

Prije 16 godina Zagrepčanin Damir Šlogar osnovao je u kanadskom Londonu gaming studio Big Blue Bubble koja se prvenstveno orijentirala na razvoj mobilnih igara. Iako je BBB napravio velik broj raznolikih naslova još od vremena Nokia telefona i Symbiana sve do modernih iOS i Android smartphona, najpoznatiji su po igrama My Singing Monsters i Jewel Quest.

BBB artists 2

Svoju kanadsku gaming tvrtku s preko 70 zaposlenih Damir je prodao švedskom studiju EG7, a ukupna vrijednost preuzimanja je 76 milijuna kanadskih dolara, pri čemu će Big Blue Bubble nastaviti djelovati kao samostalni studio unutar kompanije, a u njemu će ostati i Damir s kojim smo povodom velikog poslovnog uspjeha porazgovarali u novoj epizodi našeg tehnološkog Vidi podcasta u malo improviziranim uvjetima s obzirom na posebne okolnosti vezane uz koronu i nemogućnosti da ga osobno ugostimo u našem studiju.             

BBB Company Photo 2019

                

U zanimljivom razgovoru za svakog koga zanima autentična priča o uspjehu,  game developer i voditelj studija za razvoj igara otkrio nam je sve o prvim radnim iskustvima u Hrvatskoj na televiziji, kao urednik informatičkog časopisa Pixel, pa sve do rada u drugim gaming studijima. Radio je primjerice na razvoju poznate Battlefield franšize, no posebno su zanimljive priče o tome što čini uspješnu mobilnu igru te na kojim naslovima se najviše zarađuje.

U Kanadu je otišao krajem devedesetih. „Htio sam pokrenuti gaming studio koji je u to vrijeme bilo praktički nemoguće pokrenuti iz Hrvatske. Svi poslovi koji su se dešavali bili su vezani uz izdavače koji su bili mahom na američkom kontinentu.“

Damir je prvi posao dobio u Londonu (kanadskom), a onda je zbog odlične infrastrukture i informatičkog fakulteta odlučio i sam pokrenuti tvrtku u gradiću koji se nalazi u blizini Toronta.

„Prvu igru napravio sam za Palm Pilot. Zanimljivo je da je Palm Pilot serija uređaja s kojom sam se prvo susreo u časopisu VIDI baš nedavno prije nego sam otišao. Prvo sam napravio igre za to, pa ih je vidjela Nokia, bila je zainteresirana za otkup. Taj ugovor je bio slab financijski, ali nam je dao vidljivost. Slično nam se dogodilo i sa Sony Ericssonom“- rekao je Damir oko početaka u mobilnim igrama.

BBB 6

Prvi financijski uspjeh bila je igra Jewel Quest i to je prva igra za koju je Big Blue Bubble radio na temelju royaltiesa. Tvrtka je pratila evoluciju tržišta i radila je mobilne igre, pa zatim naslove za Nintendo konzole, casual PC igre i onda opet mobilne.

„Sljedeća velika igra koja nam izlazi u listopadu je Forgone, prva igra koju sam dizajnirao nakon deset godina“- rekao je Damir Šlogar o novoj igri koja će se pojaviti uskoro za Windows PC platformu.

U podcastu smo pretresli i sustave free to play igara, mikrotransakcije te Google i Apple politike, kao i probleme koje je GDPR donio razvijateljima igara, zbog čega se djelomično i BBB odmiče od mobilnih prema igrama za konzole i računala.

BBB artists 1

Pogledajte i poslušajte što uspješni voditelj kanadskog gaming studija misli o hrvatskoj game development sceni i misli li se ikada vratiti u Hrvatsku u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->