Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.06.2021. 10:37

Natrium reaktor 

VIDEO: Bill Gates gradi čistu nuklearnu elektranu

Tvrtka osnivača Microsofta i TerraPowera dobila potporu guvernera za gradnju Natrium elektrane u Wyomingu.

VIDEO: Bill Gates gradi čistu nuklearnu elektranu

Tvrtka TerraPower koju je osnovao Bill Gates koji je u njoj predsjednik uprave, u suradnji sa tvrtkom PacificCorp i vladom države Wyoming, objavila je kako uskoro planira započeti gradnju novog tipa nuklearne elektrane takozvane Natrium tehnologije, a demonstracijski reaktor će se sagraditi na području ugašene elektrane na ugljen.

"Zajedno s PacificCorpom gradimo električnu mrežu budućnosti u kojoj će napredne nuklearne tehnologije omogućiti stvaranje novih poslova", navodi CEO TerraPowera Chris Levesque. "Natrium tehnologija osmišljena je kako bi riješila izazov s kojim se komunalne službe suočavaju dok rade na povećanju pouzdanosti i stabilnosti električne mreže istodobno ispunjavajući ciljeve dekarbonizacije i smanjenja emisija".

Projekt sadrži 345 MW brzi reaktor hlađen natrijem sa sustavom pohrane energije koji se temelji na taljenju soli, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Takva tehnologija pohrane može po potrebi povećati snagu sustava na 500 MW dulje od pet i pol sati, što je ekvivalent energiji potrebnoj za napajanje oko 400.000 domova. Ovaj inovativni dodatak omogućuje Natrium postrojenju da se neprimjetno integrira s obnovljivim izvorima i mogao bi dovesti do brže, isplativije dekarbonizirane proizvodnje električne energije", navodi TerraPower u svojem priopćenju.

Natrium 3

Natrium reaktor je tehnologija koju su razvili TerraPower i GE Hitachi Nuclear Energy, a uz tvrtku PacificPower, u gradnju demonstracijske Natrijum elektrane će se uključiti tvrtke Bechtel, Energy Northwest, Duke Energy i brojne druge te razna sveučilišta i nacionalni laboratoriji.

Više informacija o Natrium reaktoru i integriranom sustavu skladištenja potražite na ovoj povezniciVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->