Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.12.2020. 11:34

Eat Just 

Singapur odobrio laboratorijski uzgojenu piletinu

Azijski otočni grad-država prva je zemlja u svijetu koja je odobrila prodaju mesa uzgojenog iz matičnih stanica.

Singapur odobrio laboratorijski uzgojenu piletinu

Meso uzgojeno od matičnih stanica, za koje nije stradala niti jedna životinja, po mnogima predstavlja budućnost mesne prehrane, jer osim etičkog elementa donosi i korist po okoliš, obzirom da zbog ukidanja životinjskih farmi smanjuje proizvodnju stakleničkih plinova poput metana.

Mada su neki mediji već imali priliku probati hamburgere od laboratorijski uzgojenog mesa, a našli su se i restorani koji su održavali eksperimentalne večere, takvo meso još nigdje nije bilo službeno odobreno za konzumaciju i prodaju, no sada se to sve mijenja.

Singapur je postao prva država u svijetu koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog mesa, točnije dali su dozvolu za prodaju američkom startupu pod nazivom Eat Just, koji je do sada bio poznat po proizvodnji zamjenskih jaja biljnog podrijetla.

Eat Just će stoga u Singapuru započeti s prodajom laboratorijski uzgojene piletine koja će se naći u "chicken bites" pohancima (slika gore). Tvrtka kaže da će u početku ponuda biti limitirana zbog dugotrajnosti procesa uzgoja u bioreaktorima zapremine od 1.200 litara, no ovisno o potražnji, proizvodnju će s vremenom podizati, kako bi mogli ponuditi svoje proizvode široj populaciji po povoljnim cijenama.

Testovi koje su provele agencije za hranu ukazali su da je laboratorijski uzgojeno meso sigurno i zdravstveno ispravno te zadovoljava sve standarde za meso peradi, dok istovremeno sadrži drastično manje mikrobiološkog sadržaja od konvencionalne piletine. Analize su također pokazale da uzgojena piletina sadrži visoki udio proteina, raznovrsne aminokiseline, visoki sadržaj zdravih mononezasićenih masti i predstavlja bogati izvor minerala.

Ono što ne znamo je kakav ima okus, no nadamo se da ćemo doći u priliku i to saznati.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->