Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Roditelji dobili pristup Facebook računu poginule kćerke
Članak
Objavljeno: 13.07.2018. 09:55

Njemačka 

Roditelji dobili pristup Facebook računu poginule kćerke

Facebook roditeljima nije htio omogućiti administratorski pristup u račun, pa su zatražili pomoć suda.

Roditelji dobili pristup Facebook računu poginule kćerke

Najviši njemački sud Bundesgerichtshof (BGH) donio je odluku da Facebook roditeljima poginule 15-godišnje kćerke koju je udario vlak moraju dozvoliti administratorski pristup u njezin račun. Roditelji su željeli pristup računu kako bi istražili je li njihova kćerka stradala u nesreći ili je imala kakve samoubilačke namjere, no Facebook ih je odbio tumačenjem da se to protivi "ugovoru" koji se sklapa sa svakim korisnikom prilikom registracije, prema kojem se rodbini mrtvog korisnika omogućuje samo da promijene stranicu u online memorial ili da ju u potpunosti izbrišu.

Roditelji su potom sudski zatražili pristup, a niži sud je presudio u njihovu korist, no Facebook se žalio pa je prizivni sud donio odluku da se ugovor sklopljen između djevojke i Facebooka ne može prenijeti na njezine roditelje.     

Slučaj je potom došao na Savezni federalni sud BGH koji je donio odluku da se račun na Facebooku može staviti u istu kategoriju poput privatnih dnevnika i korespodencije u koju roditelji imaju pravo uvida, pa ne postoji niti jedan pravni razlog zbog kojeg bi se digitalni podaci tretirali drugačije.

U obrazloženju presude sud je dodao da roditelji imaju pravo znati s kime je njihova maloljetna kćerka vodila online razgovore.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Facebook Njemačka sud račun
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam